Když si vzpomeneme na nejznámější předkrmy, nelze nezmínit tatarský biftek. Tento pokrm se podával a stále podává na silvestrovských večírcích. Plánujete si ho připravit doma? Je třeba si uvědomit několik pravidel.
Tatarák je klasické jídlo, které nikdy neztratilo na oblibě. jedli ho naši rodiče a prarodiče a my ho rádi jíme dodnes. Má to jednu podmínku: stačí mít rádi syrové maso. Tradiční verzí tataráku je hovězí svíčková ochucená převážně žloutkem a kořením.
Maso musí být čerstvé
Základní a nejdůležitější pravidlo přípravy tatarského bifteku se týká jeho hlavní suroviny – hovězí svíčkové. Maso musí být čerstvé a kvalitní, proto je nejlepší kupovat ho na důvěryhodném místě. Vyznačují se tmavě červenou barvou a absencí bílých pásků.
Přídavky k tataráku
Jakmile máte dobrý kus hovězí svíčkové, můžete pokračovat dál. Maso by mělo být jemně nakrájené, ale nemělo by mít konzistenci mletého masa. Nakrájejte je tedy nejprve na plátky, pak na tenké plátky a nakonec na malé kostičky.
Poté přidejte syrový žloutek, který mu dodá krémovou konzistenci. Další přísady můžete zvolit podle své chuti. Do seznamu patří nadrobno nakrájená cibule, nakládané okurky, nakládané houby, kapary, ančovičky, hořčice a koření. Tatarák vyžaduje také malé množství tuku, který má stejně jako žloutek pozitivní vliv na jeho konzistenci. A zde můžete udělat chybu, která způsobí, že pokrm nebude chutný.
Pozor na tuk
Myslíte si, že olivový olej je ušlechtilý tuk a je vhodný pro tatarský biftek? Má příliš ostrou chuť a s křehkým masem se příliš neslučuje. Lepší volbou jeřepkový olej, který má neutrální chuť.
Na co ještě nezapomenout?
- Před krájením můžete maso na chvíli vložit do mrazáku. Mírně zmražené se bude krájet mnohem snadněji a rychleji.
- Před přípravou tatarského bifteku si nabruste nůž. Měl by být velmi ostrý.
Klasický tatarák
Ingredience:
- 180 g hovězí svíčkové,
- koření: sůl a pepř,
- asi 1 lžíce oleje,
- 1 syrový žloutek,
- oblíbené přílohy: nakrájená cibule, nakládané okurky a nakládané houby.
Způsob přípravy: Klobása se nakrájí na kousky, které se dají vařit v troubě:
- Nejdříve maso nakrájíme nadrobno. Smícháme je s olejem a kořením.
- Poté maso spojíme se žloutkem. Nezapomeňte předtím vaječnou skořápku spařit vroucí vodou. Jen tak budete moci oddělit žloutek od bílku.
- Tatarák rozdělte na porce.
- Připravte si oblíbené přílohy a naaranžujte je vedle masa.