Skořice může snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhat při hubnutí.
Skořice je téměř v každé kuchyni. Díky své jedinečné vůni a pikantní chuti je toto koření v poslední době rekordmanem. To však není jediný důvod, proč si získala srdce mnoha lidí. Studie ukazují, že skořice dokáže snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhá hubnout. Je tu však jedno „ale“. Běžná odrůda tohoto koření může být při nadměrné konzumaci zdraví škodlivá. Existuje však „ušlechtilejší“ verze, kterou stojí za to prozkoumat.
V minulosti se skořice používala především jako koření do pečených jablek, perníků a dalších svátečních pokrmů. Dnes ji stále více lidí používá jako náhražku cukru a přidává ji do kávy nebo čaje. Přestože mnohé osloví svou vůní a chutí, není to její jediná výhoda. Stále větší pozornost si získávají jeho zdraví prospěšné vlastnosti – někteří ho dokonce nazývají „spalovačem tuků“. Je tomu skutečně tak?
Dostupné studie ukazují, že skořice sice nemá přímý vliv na metabolismus tuků, ale může podporovat hubnutí. A to není všechno.
Skořice vám může pomoci zhubnout, ale nepřímo
Studie, které se zúčastnilo 60 osob s cukrovkou 2. typu, zjistila, že konzumace 1 až 6 gramů skořice denně snižuje hladinu cukru v krvi o 18 až 29 % . Podobně se snížila i hladina triglyceridů a cholesterolu. Není však známo, zda má skořice podobný účinek i na zdravé lidi.
Další přehled a metaanalýza studií, kterou provedl Seyed Mohammad Mousavi se svým týmem na Teheránské univerzitě lékařských věd, zjistila, že konzumace skořice může mít pozitivní vliv na obezitu. Výsledky ukazují, že konzumace skořice může významně snížit hmotnost, index tělesné hmotnosti (BMI) a obvod pasu. Na základě toho autoři studie dospěli k závěru, že skořici lze doporučit jako doplněk při léčbě obezity.
Za zmínku také stojí, že účinek skořice závisí na dávce. Čím větší množství skořice se konzumuje, tím pozitivnější je účinek příjmu skořice. To může být zajímavé zejména pro lidi, kteří hledají přírodní metody hubnutí. Skořice zde může být prospěšným doplňkem – samozřejmě v kombinaci se zdravou stravou a pravidelným pohybem.
Příliš mnoho skořice může být jedovaté
Možná si myslíte, že skořice přidávaná hojně do nápojů a jídla během dne pomůže udržet nízkou hladinu cukru v krvi a podpoří tak hubnutí. Ne tak docela. Příliš mnoho skořice může být nebezpečné.
Obsahuje kumarin, který je ve velkém množství toxický . Spolkový institut pro léčiva a zdravotnické prostředky (BfArM) i Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) varují, že dlouhodobé užívání velkých dávek kumarinu může u některých lidí způsobit poškození jater.
Největší množství kumarinu má běžně používaná skořice kasie, která ho má více než ušlechtilejší skořice cejlonská. Ta podle Foodwatch obsahuje jen asi 0,02 g kumarinu na kilogram, zatímco kilogram kassiové skořice obsahuje v průměru asi 2 g této látky. BfR však uvádí, že ve skořici cassia bylo nalezeno až 10 g kumarinu na kilogram.
Pokud je to možné, vždy volte cejlonskou skořici.
Jaká je tedy bezpečná dávka kasie skořicové? Podle BfR jsou to u dospělých osob vážících 60 kg 2 g. To je necelá čajová lžička bez sklíčka. U malých dětí s hmotností do 15 kg je únosná denní dávka vyčerpána již 0,5 g tohoto druhu skořice.
Bezpečnější je proto zvolit cejlonskou skořici s nízkým obsahem kumarinu, i když není tak snadno dostupná. Opatrní byste měli být také u doplňků stravy na bázi skořice. Pokud je budete užívat, můžete snadno překročit doporučenou denní dávku kumarinu stanovenou BfR.
Shrnuto a podtrženo, skořice je bezpečná, pokud ji konzumujeme příležitostně. Pokud toto koření používáme často, měli bychom dávat pozor na jeho rozmanitost, abychom se vyhnuli zdravotním problémům.