Zeleninový salát je klasikou polské kuchyně, bez které se neobejdeme během svátků, Silvestra a rodinných událostí. Jeho chuť, jak už to v kuchařství bývá, závisí na nepostřehnutelných detailech. Jedním z nich je druh použitých brambor. Je to důležitější, než si myslíte!
Při pohledu na typický recept na zeleninový salát můžete nabýt dojmu, že jde o pokrm, který se nedá zkazit. Přitom pravda se ukazuje být mnohem méně prozaická a recepty často obsahují spoustu nedomyšleností. Jako příklad uveďme druh brambor, které se v tomto salátu používají. Na internetu najdu jen velmi málo receptů, které uvádějí, jaký druh brambor použít. Je to škoda, protože je to velmi důležité!
Druhy brambor – stručný přehled
O tom, že se brambory dělí na několik různých druhů, jsme již psali. Pokračujeme-li v tématu zeleninového salátu, stojí za to zkusit malý přehled materiálu. Nebojte se, není zde mnoho znalostí k zapamatování. Stačí říci, že brambory se dělí na tři hlavní typy: A, B a C.
Brambory typu A (kam patří Belana, Bellinda, Ditta a Vineta) obsahují méně škrobu a více vody. Jsou také výrazně tvrdší. Bramborytypu B (Iris, Orlík, Červená Sonja atd.) jsou tzv. univerzálním typem. Ty nejčastěji vybíráme v obchodě a tyto brambory se vyznačují střední tvrdostí a mírnou drobivostí. Naopak typ C (například Bryza, Onorata, Centa) – tyto brambory jsou moučnaté, sypké a škrobnaté. Výborně se hodí na knedlíky, ale rozhodně ne na zeleninové saláty.
Jaké brambory na zeleninový salát?
Pokud jde o přípravu zeleninového salátu, měli byste zvolit pouze jeden druh brambor: A. Malé množství škrobu zajišťuje optimální lepivost a esteticky příjemnou žlutou barvu. Je to rozhodně nejlepší zelenina pro různé druhy salátů. Pravděpodobně vás právě zajímá, jak je v obchodě „najít“.
Právě tady nastává problém. Ne vždy se nám podaří zjistit, jakou odrůdu brambor v obchodě mají. Zodpovědný prodavač by to měl vědět, ale my víme, jak to je. Existuje však jednoduchý trik, jak odrůdy brambor rozlišit. Rozkrojte zeleninu napůl a obě části o sebe otřete. Pokud cítíte, že se začínají k sobě lepit, jedná se pravděpodobně o moučné brambory. A teď už to všechno dává smysl!