Jezte a nepřibírejte – způsoby, jak „zhubnout“ s palačinkami

Palačinky jsou chutnou a výživnou večeří, kterou milují děti i dospělí. Často jsou však spojovány s tím, že jsou nevhodné ke konzumaci během redukční diety. Nic nemůže být dále od pravdy! Stačí několik malých změn, abyste potěšili chuťové buňky i při redukci.

Palačinky se musí smažit, takže potřebují tuk, aby se jim to povedlo a nepřichytily se k pánvi. Při hubnutí dávejte pozor na to, kolik tuku do jídla přidáváte.

Při přípravě palačinek tedy přidávejte tuk do těsta, ne přímo na pánev. Stačí do těsta přidat 1-2 lžíce rostlinného oleje nebo přepuštěného másla, aby se palačinka nepřichytila k povrchu pánve.

Při přidávání tuku na pánev je velmi snadné přidat ho příliš mnoho a smažené palačinky „nasáknou“ použitým tukem. Přidáním 1-2 lžic tuku do těsta přidáte pouze asi 80-160 kcal. Nalitím tuku na pánev může být tento počet kilokalorií i několikanásobně vyšší!

Cukr

Do palačinkového těsta nepřidávejte cukr. Především snížíte riziko připálení palačinek, protože cukr má tendenci se při vysokých teplotách rychle připalovat, kvůli čemuž palačinky získávají hořkou chuť.

Další věcí jsou samozřejmě kilokalorie. Jedna lžička cukru poskytuje asi 20 kcal a některé recepty doporučují přidat cukru mnohem více. Díky tomuto zeštíhlení budou mít palačinky také nižší glykemický index a zátěž.

Pokud připravujete náplň do palačinek, například tvarohovou, a chcete, aby byla sladká, nahraďte cukr sladidlem, například erytritolem, xylitolem nebo stévií. Tato sladidla neposkytují žádné kilokalorie, ale přesto poskytují požadovanou sladkou chuť.

Mléčné výrobky

Palačinkové těsto připravujte z nízkotučného mléka, například z 1,5-2% mléka místo standardního 3,2%. Při použití 1 šálku mléka na těsto tak můžete „ušetřit“ asi 30 kcal, aniž by byla ohrožena chuť a konzistence všech palačinek.

Pokud připravujete tvarohovou náplň, místo tučného tvarohu zvolte nízkotučný nebo polotučný tvaroh. Tato změna vám také umožní snížit obsah kalorií v hotových palačinkách. Pokud chcete, aby byl tvaroh krémový, přidejte místo smetany přírodní jogurt, celý tvaroh tak bude méně tučný, a tedy i méně kalorický.

Příprava palačinek s těmito nízkokalorickými náhražkami a přidávání tuku do těsta, nikoli na pánev, je skvělým řešením, pokud máte obavy o svou váhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *