Tonka je luštěnina, kterou z regálů supermarketů sundáváme jen zřídka. Najdeme ji však v mnoha potravinách, které denně jíme. Vyplatí se věnovat pozornost obsahu této složky v našem jídelníčku.
Chutné a škodlivé fazole tonka
Tonka je luštěnina . Tak se nazývají semena fazole tonka a někdy ji po vzoru výrazů používaných v angličtině nazýváme tonka bean nebo tonka bean . Je to voňavé koření s neobvyklou vůní, které je však spojeno s určitým nebezpečím.
Jeho chuť se někdy přirovnává k vanilce. Díky své sladké orientální chuti se používá nejen v cukrovinkách, ale také v kosmetice. Tonka je slovo, které se často objevuje v popisech parfémů, kde je jejich vůně dokonalá.
Kumarin v tonce
Kumarin je částečně zodpovědný za chuť tonky . Sloučeniny této složky jsou často obsaženy v éterických olejích rostlin, například v některých bylinách nebo orchidejích, kde urychlují klíčení semen. Kromě tonky se kumarin nachází také v tzv. bizoní trávě, tj. aromatické bylině – ta se tradičně nachází v lahvích s bizoní trávou.
Kumarin obsahuje také skořice . Toto koření je označováno téměř za superpotravinu. Reguluje trávicí, nervový a oběhový systém a také hladinu cukru v krvi. Ještě zajímavější může být skutečnost, že samotný kumarin je zdraví nebezpečný.
Dbejte na svá játra!
Klinické studie na zvířatech ukazují, že tato sloučenina způsobuje cirhózu jater . Samozřejmě se jedná „pouze“ o studie na zvířatech, ale na základě tohoto příkladu USA téměř zcela zakázaly používání kumarinu v potravinářských výrobcích. Podobnou cestou se vydala i Evropská unie, která stanovila maximální obsah této sloučeniny ve výrobku na 2 mg na kilogram.
Kromě výše uvedených výrobků se tato sloučenina nachází v řadě dalších produktů. Mezi zdroje kumarinu v naší stravě patří kurkuma, máta peprná a cizrna. Když tedy zkontrolujeme seznam těchto složek, může se ukázat, že zejména u osob s citlivými játry , je třeba se dalším složkám obsahujícím tyto silice vyhnout. Čtěme tedy složení potravinářských výrobků a při spotřebitelském výběru berme v úvahu zdraví.