Jak se ovesné vločky spolu s puffiny a muffiny dostaly v Británii na seznam nezdravých potravin?

V říjnu 2025 vstoupí ve Velké Británii v platnost nová legislativa, která zakáže reklamu na některé výrobky, včetně některých druhů ovesné kaše, jako na nezdravé potraviny. Seznam zakázaných výrobků zahrnuje pufované kaše, rostlinná mléka, ale i zjevnější „nezdravé“ výrobky, jako jsou croissanty, vafle a muffiny.

Ovesná kaše s ořechy a ovocem

Omezení se vztahuje také na sladké snídaňové cereálie, včetně müsli, müsli a ovesných vloček, včetně instantních ovesných vloček a dalších cereálií připravených k jídlu na bázi ovsa. Důvodem je skutečnost, že tyto výrobky jsou klasifikovány jako nezdravé podle systému hodnocení založeného na obsahu soli, tuku, cukru a bílkovin.

Je snadné pochopit, proč by se na seznamu zakázaných potravin mohly ocitnout ultra zpracované potraviny, jako je hotové pečivo. Některé rostlinné mléčné výrobky obsahují přidané cukry a pochybné další sloučeniny pro zlepšení chuti. Odborníky na výživu však zmátly útoky na skromný oves.

„Jedná se o démonizaci celé skupiny potravin, které ve skutečnosti podporují naše zdraví. Máme krizi obezity, vysokého cholesterolu a srdečních onemocnění a ovesné vločky jsou jednou z nejlevnějších a nejjednodušších potravin, které lze zařadit do jídelníčku a které mohou pomoci všechny tyto problémy zmírnit,“ říká odbornice na výživu Laura Southernová, kterou cituje britská publikace .

Můžete si koupit hotové instantní ovesné vločky s cukrem a příchutěmi, které lze ohřát v mikrovlnné troubě. Nejedná se však o nejzdravější výrobek. Tradiční ovesná kaše je výživná a podpůrná snídaně, která je bohatá na vlákninu. Zasytí a udržuje prospěšné bakterie ve střevech a také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Odborník proto upozorňuje, že démonizovat kaši jako skupinu potravin je krátkozraké.

Navzdory vysokému obsahu vlákniny je oves čistým sacharidem a může způsobit rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Proto odborníci na výživu doporučují přidat do ní zdroj bílkovin a kvalitních tuků – například řecký jogurt nebo mléko, arašídové máslo, ořechy a semínka.

Ovesná kaše má skutečně spoustu živin. Je skvělým kanálem pro prospěšné složky, které podporují zdraví. Je však důležité mít na paměti, že nadbytek medu nebo javorového sirupu ve zdravé ovesné kaši může mít negativní vliv na hladinu cukru v krvi a celkové zdraví, proto byste měli být při přidávání těchto ingrediencí do kaše opatrní.

Tento zákaz reklamy se týká těch druhů kaší v sáčcích a hrncích, které obsahují hodně cukru, vysvětlila odbornice na výživu .

Pokud však jíte skutečnou, tradiční ovesnou kaši z pravého ovsa; pokud ovesnou kaši neutápíte v cukru, medu nebo javorovém sirupu; a nejste před diabetem nebo diabetik, můžete v konzumaci ovesné kaše pokračovat i nadále.

„Ovesná kaše je dobrým zdrojem vlákniny a je skvělou snídaní, pokud do ní přidáte mléko, dobrý zdroj bílkovin, a ozdobíte ji čerstvým ovocem, ořechy a semínky. Není to nezdravá potravina,“ dodali odborníci na výživu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *