Rozmarýn (Salvia rosmarinus) je malá stálezelená rostlina z čeledi mátovitých, jejíž listy se používají k ochucování potravinářských výrobků.
Rozmarýn pochází ze Středomoří a hojně se pěstuje na zahradách v teplém podnebí. Listy mají výraznou, mírně nahořklou chuť a hodí se k ochucení zejména jehněčího masa, kachny, kuřete, klobás, mořských plodů, dušeného masa, polévek, brambor, steaků, zeleniny i nápojů.
Jak vypadá a chutná rozmarýn?
Rozmarýn roste na malém stálezeleném keři, který patří do čeledi houbovitých a je příbuzný mátě. Jeho listy připomínají jehličí, na svrchní straně jsou tmavě zelené a na spodní straně stříbřitě bílé.
Rozmarýn je hlavní ingrediencí středomořské a řecké kuchyně, přidává se do polévek, pečiva a pekárenských výrobků i masových pokrmů a dodává jim zvláštní chuť nesrovnatelnou s jinými bylinkami. Pochází ze Středomoří a v čerstvém stavu má intenzivnější chuť než v sušeném. Dobře se hodí k bramborám do saka, stejně jako k pomalu pečenému masu nebo drůbeži.
Rozmarýn údajně obsahuje látky užitečné pro posílení imunitního systému, zlepšení krevního oběhu a trávení.
Může také obsahovat protizánětlivé sloučeniny, díky nimž je užitečný pro snížení závažnosti astmatických záchvatů. Bylo také prokázáno, že zlepšuje průtok krve a zvyšuje koncentraci.
Čerstvý rozmarýn lze zakoupit na trzích nebo v obchodech s potravinami. Pokud je to možné, volte raději čerstvý rozmarýn než sušený, protože má mnohem lepší chuť. Čerstvé větvičky rozmarýnu by měly mít jasně tmavě zelenou barvu bez žlutých nebo tmavých skvrn.
Jak rozmarýn skladovat a k čemu se používá
Čerstvý rozmarýn skladujte v chladničce, buď v původním obalu, nebo zabalený v mírně navlhčené papírové utěrce. Další možností je zmrazit snítky rozmarýnu ve formičkách na led naplněných vodou nebo vývarem, které lze přidávat do polévek nebo dušených pokrmů.
Sušený rozmarýn skladujte v těsně uzavřené nádobě na chladném, tmavém a suchém místě, kde vydrží čerstvý přibližně šest měsíců.
Chcete-li použít čerstvý rozmarýn, rychle jej opláchněte pod studenou vodou a osušte. Ve většině receptů se používají rozmarýnové listy, které se snadno oddělují od stonku a připomínají jehličí. Celou větvičku můžete také přidat k ochucení polévek, dušených pokrmů a masových jídel a před podáváním ji vyjmout.
Kulinářské využití rozmarýnu je neomezené: Rozmarýn můžete přidávat do omelet a frittat, při pečení kuřete v troubě, do těsta na chléb/focaccia nebo do rohlíků, do polévek a rajčatových omáček, větvičky rozmarýnu z pozdního léta můžete hodit na grilovací uhlí, abyste dodali masu lahodnou chuť, smíchat s čerstvou zeleninou a poté grilovat nebo použít větvičky rozmarýnu jako špízy na zeleninu a maso.
Rozmarýn – zdravotní účinky
Rozmarýn má celou řadu potenciálních zdravotních přínosů. Nejenže tato bylina dodává kulinářským výtvorům lahodnou chuť, ale obsahuje také železo, vápník a vitamin B6.
Obsahuje antioxidanty a protizánětlivé látky. Rozmarýn je bohatým zdrojem antioxidantů a protizánětlivých sloučenin. Antioxidanty hrají důležitou roli při neutralizaci škodlivých částic zvaných volné radikály a zabraňují oxidačnímu stresu. Tyto vlastnosti mohou pomoci předcházet chronickým zánětlivým stavům a zlepšovat je.
Zlepšuje náladu a duševní zdraví. Omezený výzkum naznačuje, že rozmarýn může být prospěšný při depresích, stresu a narušených emočních stavech. Například studie z roku 2020, které se zúčastnilo 42 japonských mužů s poruchami nálady, dospěla k závěru, že užívání rozmarýnového extraktu po dobu 4 týdnů zlepšilo duševní energii a kvalitu spánku. Přehled antidepresivních účinků rozmarýnu ve studiích na zvířatech z roku 2020 navíc zjistil, že rozmarýn může pomáhat regulovat dopamin v mozku.
Zlepšuje paměť a soustředění. Podle stejného přehledu z roku 2020 může mít rozmarýn příznivé účinky na poznávání, včetně paměti a učení. Kontrolovaná studie z roku 2018 zjistila, že vysokoškolským studentům, kteří měsíc užívali doplňky stravy s rozmarýnem, se výrazně zlepšila paměť. Studie na zvířatech z roku 2021 navíc zjistila, že rozmarýn může zlepšovat paměť a schopnost učení.
Neurologická ochrana. Rozmarýn může být prospěšný pro zdraví mozku. Obsahuje kyselinu karnosovou, složku, která bojuje proti volným radikálům v mozku. Některé studie zahrnuté do přehledu z roku 2020 zjistily, že rozmarýn může mít příznivé účinky na prevenci a zpomalení progrese Alzheimerovy choroby a aromaterapie rozmarýnem může zlepšit kognitivní funkce u lidí s tímto onemocněním. Tato zjištění však vycházejí z laboratorních studií a studií na zvířatech. Jiná studie na zvířatech ukázala, že rozmarýn významně snižuje závažnost a výskyt epileptických záchvatů, což naznačuje, že může být užitečný při léčbě epilepsie u lidí.
Příznivé účinky na zdraví pokožky. Vpřehledu z roku 2023 bylo zjištěno, že rozmarýn může mít příznivé účinky na pokožku a jeho protizánětlivé vlastnosti mohou pomoci při zánětlivých kožních onemocněních. Studie také prokázaly, že rozmarýn má účinky proti stárnutí díky kyselině karnosové, která může chránit pokožku před poškozením UV zářením, a tím podporovat půvabnější proces stárnutí.
Ulevuje od bolesti. Rozmarýn se tradičně používá jako mírný prostředek proti bolesti. Přehled z roku 2020 uvádí, že rozmarýn může pomoci při léčbě neuropatické bolesti, což je typ bolesti způsobený poškozením nebo dysfunkcí nervového systému. Je však zapotřebí dalšího výzkumu. Rozmarýn má také antibakteriální vlastnosti. Ve studii na zvířatech z roku 2019, rozmarýnový esenciální olej urychlil hojení infikovaných ran. Neředěný esenciální olej by se však neměl aplikovat přímo na kůži nebo otevřené rány. Před použitím rozmarýnu na bolest nebo hojení je důležité poradit se s lékařem.
Rozmarýn – kontraindikace
Rozmarýn se běžně konzumuje jako potravina. Listy rozmarýnu jsou pro většinu lidí pravděpodobně bezpečné. Konzumace neředěného rozmarýnového oleje nebo velmi velkého množství rozmarýnových listů je však pravděpodobně nebezpečná. Konzumace velkého množství rozmarýnu může způsobit zvracení a zčervenání kůže.
Použití na kůži. Rozmarýnový olej je při aplikaci na kůži pro většinu lidí pravděpodobně bezpečný. V některých případech však může způsobit alergické reakce.
Inhalace. Rozmarýn je při použití v aromaterapii pro většinu lidí bezpečný. Rozmarýnový olej je však vysoce koncentrovaný a u některých lidí může způsobit podráždění a alergické reakce. Studie navíc ukazují, že rozmarýnový olej může mít kvůli své vysoké koncentraci toxické účinky i při použití v malých dávkách.
Z tohoto důvodu se rozmarýnový olej doporučuje pouze pro lokální použití a v aromaterapeutických kúrách. Při lokálním použití rozmarýnového oleje se doporučuje smíchat jej s nosným olejem a před aplikací na větší plochy jej nejprve vyzkoušet na malé ploše pokožky, abyste zjistili, jak vaše tělo reaguje.