3 rostliny, které má mnoho lidí doma a které jsou cenné k jídlu.

Ora-pro-nóbis jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a mikroživiny, jako je železo, vitaminy A, C a B komplex.

Ačkoli se v lidové kuchyni používají málo, mnoho PANC (netradičních potravinářských rostlin) je původních a mají výživovou hodnotu stejnou nebo vyšší než zelenina, kořeny, hlízy a ovoce, které jsme zvyklí jíst.

Mají jednu nebo více jedlých částí, jako je kořen, cibule, stonek, oddenek, hlíza, listy, výhonky, květy, plody, semena, a lze je nalézt ve všech oblastech země.

„Mnohé PANC jsou spontánní, to znamená, že se snadno rodí, pěstují a množí i bez kultivace. Proto je velmi časté, že některé z nich rostou na chodnících ve městech, uprostřed zahrad nebo na pozemcích usedlostí,“ říká odborník na výživu.

Znáte některou z těchto rostlin?

Ora pro-nobis ( Pereskia aculeata ): popínavá rostlina s tmavě zelenými listy a trny. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a mikroživiny, jako je železo, komplex vitaminů A, C a B. Její listy se používají při vaření, dodávají pocit sytosti a zlepšují trávení. Je také vynikajícím zdrojem antioxidantů a bioaktivních látek.

Cariru ( Talinum triangulare ): je známá také jako portulaka, je to vytrvalá rostlina s širokými, lesklými a podlouhlými listy. Dorůstá výšky 40-60 cm a pochází z Brazílie. Listy mají chuť podobnou špenátu s mírnou hořkostí. Cariro je bohaté na vitaminy A a C.

Monguba ( Pachira aquatica ): tento tropický strom, známý také jako brazilský ořech nebo strom peněz, dosahuje výšky až 18 metrů. Jeho listy jsou dlanité a široké a květy jsou velké, s bílými okvětními lístky a dlouhými tenkými tyčinkami (samčí orgán květu) a mají exotický vzhled. Semena monguby ve velkých luscích jsou jedlá, dají se jíst syrová nebo pražená a jsou bohatá na bílkoviny, sacharidy a vlákninu a také na vitaminy a minerály.

Ačkoli se v lidové kuchyni používají málo, mnoho PANC (netradičních potravinářských rostlin) je původních a mají výživovou hodnotu stejnou nebo vyšší než zelenina, kořeny, hlízy a ovoce, které jsme zvyklí jíst.

Mají jednu nebo více jedlých částí, jako je kořen, cibule, stonek, oddenek, hlíza, listy, výhonky, květy, plody, semena, a lze je nalézt ve všech oblastech země.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *