Už vás nebaví připravovat hostům na dovolenou mrkvový a zeleninový salát? Připravte si plný hrnec tradičního slezského červeného zelí. Hodí se k mnoha pokrmům, chutná stejně jako to babiččino a rychle se uvaří. Ať už ho budete podávat k roládě, pečené kachně, kuřeti nebo vepřovým kotletám, je to dokonalá příloha.
Modro zelí je klenotem slezské kuchyně, oblíbeným jídlem všech generací. Ani letos nemůže chybět na vašem vánočním stole. Je zajímavou alternativou k zeleninovému nebo mrkvovému salátu, který o Vánocích nejčastěji jíme. Rychle zmizí ze stolu, protože je skvělým doplňkem večeře.
Modré zelí – co je to za pokrm a s čím ho podávat?
Modré zelí nebo jednoduše modrá kapusta je salát z krouhaného, vařeného červeného zelí s přídavkem jablka a dalších přísad Má mnoho výhod: je vydatný (výborně podporuje trávení), všestrannou chuť a jemnou konzistenci.
Modré zelí se v kuchyni hodí k tradičním závitkům, pečené kachně nebo huse a slezským knedlíkům a k vepřovým kotletám s bramborem. Na přání ho lze konzumovat také jako přílohu ke kuřecímu masu nebo jako základ pro vegetariánské pokrmy.
Recept na modré zelí. Budete potřebovat tyto ingredience
Modré zelí lze připravit různými způsoby, podle toho, jaké přílohy preferujete. Nekomplikujte si však život, protože tento zeleninový salát chutná nejlépe v mírně kyselé verzi s jablkem a dalšími přísadami (můžete přidat vlastní, například sultánky nebo sušené brusinky).
Recept na modré zelí – ingredience na porci pro 6 osob:
- červené zelí – 1/2 hlávky kapusty
- jablka – 2 kusy
- citron – 1 kus
- cibule – 1 kus
- olivový olej – 2 polévkové lžíce
- koření: pepř, cukr, sůl
Jak uvařit modré zelí krok za krokem, aby chutnalo jako od babičky
Příprava salátu z červeného zelí není složitá. Zabere vám asi 30 minut, což je málo ve srovnání například s tradičním zeleninovým salátem. Nejprve zeleninu omyjte a odstraňte vrchní listy.
Poté je rozkrojte na dvě poloviny. Jednu část si nechte na později a druhou nakrájejte nadrobno, dejte ji do mísy a osolte (1 lžičku). Dáme vařit vodu, přidáme 1 lžíci soli a 1 lžíci cukru. Když se voda vaří, přidejte nakrájené zelí a vařte 7-12 minut, podle požadovaného stupně křupavosti zelí.
Obsah pánve sceďte, nechte vychladnout a přendejte do mísy. Hojně pokapejte citronovou šťávou. Důkladně promíchejte, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, oloupaná a nastrouhaná jablka a nakonec vše smíchejte se zelím. Přidejte trochu oleje a dochuťte podle chuti (pepř, sůl).