Křupavé řízky – svačinka, která si získá srdce od prvního křupnutí! Křehké máslové těsto skrývá aromatickou náplň z bílé klobásy, hub a cibule, ochucenou kmínem a majoránkou. Výborně se hodí k červenému boršči, na slavnostní stůl nebo jako rychlá svačinka.
Složení
- 600 g bílé syrové uzeniny
- 250 g žampionů
- 1 bílá cibule
- 2 lžíce másla
- ½ lžičky mletého kmínu½
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 vaječný bílek
- Černý pepř, bylinkový pepř a sůl podle chuti
Dort:
- 350 g pšeničné mouky
- 200 g másla
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- 100 g smetany nebo řeckého jogurtu
Ingredience
Náplň:
- Složení: 600 g bílé syrové uzené klobásy
- 250 g žampionů
- 1 bílá cibule
- 2 lžíce másla
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička sušené majoránky
- 1 vaječný bílek
- Černý pepř, bylinkový pepř a sůl podle chuti
Dort: Dejte do hrnce a nechte ho odležet, aby se rozpadl na dvě části:
- Potřebujete: 350 g pšeničné mouky
- 200 g másla
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- 100 g smetany nebo řeckého jogurtu
Postup přípravy
Připravte náplň. Rozřízněte střívko bílé klobásy a obsah vymačkejte do misky. Maso ochuťte solí, černým pepřem, kmínem a majoránkou. Promíchejte a dejte stranou. Očistěte houby a nakrájejte je velmi najemno nebo je nastrouhejte na hrubém struhadle na zeleninu. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky.
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a chvíli ji smažte, až bude lesklá a měkká. Přidejte houby a smažte asi 7-8 minut, dokud se neodpaří tekutina. Nakonec je osolte, okořeňte černým a bylinkovým pepřem. Přidejte houby ke klobáse a nádivku důkladně promíchejte.
Připravte těsto. Do mísy prosejte mouku, přidejte na kostičky nakrájené máslo, vmíchejte vejce a nakonec přidejte sůl a smetanu. Přísady promíchejte nožem a uhněťte měkké, pružné těsto. Rozválejte ho na obdélník a na jednu delší stranu položte „váleček“ masové a houbové náplně. Konec potřete bílkem, aby se lépe lepil. Těsto pevně rozválejte tak, aby byl šev na spodní straně.
Poté roládu nakrájejte na kousky široké asi 2,5 cm. Řízky položte na plech vyložený pečicím papírem. Povrch můžete volitelně posypat sezamem, černým kmínem nebo kmínem a předem potřít rozšlehaným vejcem. Plech vložte do trouby předehřáté na 200 °C na přibližně 25 minut. Pokud příliš zhnědnou, snižte teplotu na 180 °C.
Křupavé řízky podávejte teplé nebo studené. Dobře se hodí ke sklenici červeného boršče.