Je tak krásná, že někteří lidé říkají, že je škoda ji jíst. Já ho dělám každý rok, protože tenhle dort je opravdu jedinečný a výborný. Slavnostní tvar a přidání máku zaujme celou rodinu, a když po Štědrém večeru vejdu do místnosti s makovou hvězdou, sklidím potlesk. Mějte na paměti: pokud ho uděláte jednou, budete ho muset dělat každý rok.
Kynutá hvězda je královnou vánočního stolu.
Když jsem tento koláč poprvé upekla na Vánoce, netušila jsem, jaký bude mít mezi rodinou a přáteli úspěch. Ano, je působivá, protože kynutá hvězda se válí ručně, takže její tvar je pokaždé jedinečný. Podle toho, zda ji děláme z hotové makové konzervy, tvarohu nebo bílého máku, vypadá vždy velkolepě. Kynutá královna je netrpělivě očekávána jako moučník po Štědrém večeru, a když ji podávám, je přivítána potleskem. Kvůli vzhledu a také kvůli vynikající chuti. Co může být lepšího než domácí kynutý koláč s polevou a polevou?
Vyzkoušejte ho a určitě se k tomuto receptu budete každý rok vracet.
Kynutý makový koláč s hvězdičkami – recept
Ingredience: Máslo, mák, mák, mák, mák, mák, mák:
- Potřebujete: 500 g pšeničné mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 50 g cukru
- 180 ml mléka
- 2 vejce
- 50 g másla
- 1 vejce (na potření vrchní části koláče)
- 300 g vařeného máku ze sklenice
- poleva: 1 polévková lžíce horké citronové šťávy + přibližně 1 lžíce citronové šťávy. 1/2 šálku moučkového cukru.
Příprava: Tvarohový koláč s kynutým těstem a kynutým cukrem, který se připravuje z těsta:
- Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do něj nasypeme droždí a posypeme cukrem. Do důlku pomalu přiléváme teplé mléko, promícháme ho s droždím a přidáme několik lžic mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut kynout.
- Přidejte vejce a lžící všechny ingredience promíchejte. Když se spojí, přidáme rozpuštěné teplé máslo a začneme suroviny hníst. Těsto hněteme asi 10 minut, dokud není hladké. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 45 minut kynout.
- Vyklopte těsto na prkénko vysypané moukou a těsto prohněťte. Vytvarujte ho do tvaru koule a rozdělte na 4 díly. První kousek těsta trochu prohněťte a poté rozválejte na kruh o průměru asi 25 cm. Položte ho na velký plech vyložený pečicím papírem. Rozetřete 1/3 makové směsi a nechte asi 1 cm volný okraj.
- Trochu prohněťte, vyválejte druhý kus těsta a položte ho na první placku. Opět potřete makovou náplní a položte třetí placku. Rozetřete zbývající směs a přiklopte posledním plátem.
- Těsto rozkrojte na 16 dílů , aniž byste krájeli do středu (střed nechte nerozkrojený). Každý kousek dvakrát otočte, střídavě po dvojicích, tj. jeden kousek otočte dvakrát doprava a druhý sousední kousek dvakrát doleva. Na konci slepte stočené části každé dvojice k sobě. Nechte asi 20 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Lehce potřete vrchní část rozšlehaným vejcem a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 25 minut, dokud nezíská zlatavou barvu . Vyjměte z trouby a po mírném vychladnutí potřete polevou (horká citronová šťáva smíchaná s postupně přidávaným moučkovým cukrem, jen tolik, aby vznikla správná konzistence polevy).