Polévka tak lahodná, že vás rozpláče smíchy. Podívejte se na regionální recept

Nebešťanská polévka může být spojena s obyčejnou polévkou. Poněkud připomíná horskou kyselici, která je pro některé lidi právě polévkou. Tyto polévky jsou však jiné, čehož si znalci regionálních polévek jistě všimnou a ocení to. Nibech kromě kysaného zelí obsahuje další dvě ingredience na náplň.

Regionální kuchyně vojvodství je velmi zajímavá, protože má poměrně krátkou tradici a kombinuje mnoho prvků jiných regionálních chutí. Velký význam má spousta tzv. darů přírody. Vždyť je známé svými lesy a jezery, což znamená, že je bohaté na ryby, zvěřinu, houby a lesní plody. Proslulá landsberská reneta, jedinečná odrůda jablek, si podmaňuje chutě nejen v České republice. Výčet regionálních lubušských produktů je zajímavý, ale dnes bych vám rád doporučil ochutnat lubušskou polévku niebiecz, zvanou také niebiecz. Kromě dobrého kysaného zelí ji odlišuje přídavek domácí klobásy a divokých hub – nejlépe vlastnoručně nasbíraných a usušených.

Odkud pochází modrá barva?

U nás doma vždycky znamenala nebe. Nepodařilo se mi najít žádné informace o tom, odkud tento původní název formálně pochází. Pravděpodobně vznikl náhodně z hovorové řeči a v místní komunitě se vžil. Nebečská polévka pochází z Kozlovského kraje, tedy z pohraničí mezi Lubuší a Velkopolskem. Přesněji se jedná o okresy Zbąszyn, Kargowa a Tstel. Právě tam někdo vymyslel tuto mimořádně vydatnou a chutnou polévku. Kysané zelí, ze kterého se polévka připravuje, je rovněž regionálním produktem. Stejně jako houby z okolních lesů, proslulé svou bohatostí, a domácí klobása – to vše bylo místní. A i když ne každý má možnost sehnat tyto místní suroviny, vyplatí se hledat ty, které jsou ve vašem okolí k dostání. Určitě najdete špičkové kysané zelí, výbornou klobásu a houby. A pak už jen rovnou do kuchyně na voňavou polévku.

Recept na borůvkovou polévku

Na přípravu bůčku nemusíte být mistři v kuchyni. Recept je jednoduchý a suroviny jsou běžně dostupné. Jsem si jistá, že si tato polévka najde své příznivce, zejména v době podzimních a zimních dešťů. Dokonale zasytí a zahřeje, je to přesně to, co teď po návratu domů potřebujeme. Množství uvedená v receptu jsou velmi přibližná a není třeba je striktně dodržovat. Nezapomeňte, že hospodyně dříve vařily od oka.

Ingredience: 

  • Přibližné množství surovin: cca. 500 g masového nebo drůbežího vývaru,
  • 500 g klobásy – měli byste se poohlédnout po své regionální klobáse vynikající kvality,
  • 3-4 středně velké mrkve,
  • 3-4 střední petržele,
  • celer – podobné množství jako petržele nebo mrkve,
  • asi 1 kg brambor,
  • velkou hrst sušených hub – nejlepší jsou samozřejmě podberezovky,
  • sůl podle chuti,
  • koření: 2-3 bobkové listy, 5-7 zrnek oregana, pepř, sušená majoránka podle chuti.

Preparation:

  1. Houby namočíme alespoň na několik hodin do studené vody.
  2. Připravíme si klasický vývar z masa a zeleniny. Na mírném ohni vaříme velmi pomalu, abychom získali chuť. Po uvaření přecedíme.
  3. Do vývaru přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory a namočené houby. Vše společně vařte do změknutí – rovněž na mírném ohni.
  4. Ke konci vaření přidejte na kostičky nakrájenou klobásu. Když se vývar přivede k varu, dejte vařit kysané zelí.
  • Asi 600 g kysaného zelí – skutečného kysaného zelí, ne nakládaného s octem,
  • 1 velký bobkový list,
  • několik zrnek nového koření,
  • čerstvě mletý pepř podle chuti,
  • velká špetka kmínu – nebo více, pokud máte rádi,
  • 1 lžíce sádla,
  • sůl podle chuti.
  1. Kysané zelí uvaříme přidáním malého množství vody. Je to jen tolik, aby zelí zespodu nezhnědlo.
  2. Vařte ho s kořením, tedy bobkovým listem, oregánem pepřem a kmínem.
  3. Když zelí změkne, přidáme sádlo, osolíme a opepříme.
  4. Vše důkladně promíchejte.
  5. Polévku podáváme s bohatou porcí kysaného zelí, rozloženou na talíři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *