Dělám ho místo klasického čokoládového dortu. Recept jsem si přivezla od kamarádky ze Švédska.

Kladkaka, známá jako švédský „lepkavý dort“, je jedinečný dort, který potěší svou jednoduchostí a intenzivní chutí. Nevyžaduje použití mixéru a ingredience najdete ve své kuchyni. Je to ideální dezert pro milovníky čokolády, kteří ocení vlhký vnitřek rozplývající se v ústech.

Kladkaka je jedním z těch dortů, které lákají svou autentičností a snadnou přípravou. Ve Švédsku je téměř národním dezertem, který se podává při každé příležitosti, od příležitostných posezení u kávy až po vánoční večeře. Jeho historie sahá do dob, kdy byl nedostatek kypřicích prostředků a jednoduchost byla klíčem ke kulinářským experimentům. Dnes si cladacca získává srdce po celém světě a najdete na ni spoustu receptů.

Recept na cladcake

Pokud hledáte jednoduchý, ale účinný recept na dezert, kladdkaka bude hitem. Tento švédský pokrm nevyžaduje mnoho práce a jeho chuť vám dlouho zůstane v paměti. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, určitě ho zařadíte do svého pravidelného repertoáru pečení.

Ingredience:

  • 2 vejce,
  • 150 g cukru,
  • 100 g másla,
  • 100 g hořké čokolády,
  • 50 g kakaa,
  • 100 g pšeničné mouky,
  • špetka soli,
  • moučkový cukr na posypání.

Příprava:

  1. Máslo rozpustíme v hrnci a necháme vychladnout.
  2. Vejce s cukrem vyšleháme v míse, ale nešleháme – těsto by mělo zůstat husté.
  3. Přidáme prosátou mouku, kakao a špetku soli a promícháme.
  4. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s máslem. Vlijeme do vaječné směsi a důkladně promícháme.
  5. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem (o průměru asi 20 cm).
  6. Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut – střed by měl být stále mírně lepkavý.
  7. Po upečení nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Kladkaku podáváme nejlépe se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Švédská klasika ve vaší kuchyni

Kladkaka je dezert, který nejen potěší chuťové buňky, ale také zkrátí čas strávený v kuchyni. K vytvoření něčeho jedinečného potřebujete jen několik ingrediencí a trochu času. Vláčná bohatá čokoládová chuť je ideální se zmrzlinou nebo čerstvým ovocem. Jedná se o skvělou alternativu ke klasickým čokoládovým dortům, která si jistě získá srdce vaší rodiny a přátel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *