Nejjednodušší ovoce k jídlu obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a dalších živin.
Banány mají mnoho užitečných vlastností a také pomáhají snižovat hmotnost.
Konzumace banánů obsahuje mnoho vitaminů a živin a mezi mnoha zdravotními benefity nejkonzumovanějšího ovoce na světě je i to, že pomáhá hubnout.
„Zdravá strava zahrnuje každodenní konzumaci ovoce, z nichž některé mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na minerály, vlákninu a vitamíny.“
Světová zdravotnická organizace (WHO) totiž hovoří o prospěšnosti ovoce a doporučuje konzumovat sedm až osm porcí denně, protože je s ním spojeno mnoho účinků, které je třeba brát v úvahu.
V tomto smyslu se banán jeví jako všestranný produkt, který lze použít do pokrmů, dušených jídel a smíchat s jinými druhy potravin ve formě šťávy nebo smoothies.
Banán, který zbožňují děti a hojně využívají sportovci, má vysokou výživovou hodnotu, která je vhodná pro všechny typy diet. Plantejny a banány tak představují významný zdroj pektinu, což je druh vlákniny, která zlepšuje trávicí funkce organismu.
Je také ideální k snídani díky vysokému obsahu sacharidů, které tělo rychle stráví a získá tak energii.
Co nám banán dává?
„Banán obsahuje asi 105 kalorií a je téměř bez tuku, cholesterolu a sodíku. Jsou vynikajícím zdrojem draslíku, důležitého minerálu pro regulaci krevního tlaku, rovnováhu tekutin, zdraví srdce a dobrou funkci nervů a svalů.“ Pomáhají předcházet křečím po tréninku. Jsou také dobrým zdrojem vitaminů C a B6 a hořčíku.
Banány
Výživová hodnota (na 100 gramů)
Kalorie: 110 kcal Bílkoviny
Bílkoviny: 1,2 g Sacharidy: 26,2 g Vláknina: 2,3 g Draslík: 387,8 mg Vápník: 18,2 mg
Jak konzumovat banán, abyste zhubli?
Výraznou vlastností banánu ve srovnání s ostatním ovocem je jeho sytící účinek, takže pomáhá udržet hlad na uzdě po dlouhou dobu. Z tohoto důvodu ho mnozí odborníci doporučují konzumovat ráno, třeba v kombinaci s jiným ovocem nebo ve šťávě plné živin.
Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin vás zasytí, aniž byste museli trávit hodiny hledáním jídla.
„Může být velmi dobrou alternativou zdravé svačiny místo zpracovaných potravin nebo sladkých snacků, protože je velmi dobrým zdrojem sacharidů a přírodních cukrů, jako je sacharóza, fruktóza a glukóza.“
Jedním z aspektů, které je třeba vzít v úvahu, je stav ovoce. „Pokud je banán zralejší, obsahuje více rozpustné vlákniny,“ upozorňuje odborník.
Naopak pokud je banán zelený nebo málo zralý, protože má méně rozpustné vlákniny a více rezistentního škrobu (což znamená, že ho naše trávicí enzymy nestráví), může přispět k zácpě.
Jaké jsou výhody každodenní konzumace banánů?
Kromě účinků banánů na hubnutí existují i další velmi pozitivní účinky na zdraví. Zde je několik příkladů:
- Snižuje krevní tlak. Draslík obsažený v banánech pomáhá snižovat krevní tlak a riziko aterosklerózy, infarktu myokardu a mrtvice.
- Pomáhá při vyprazdňování střev. banány a banány obsahují rezistentní škrob, který zvyšuje produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem nezbytných pro zdraví střev.
- Zvyšuje energii. Banány nám pomáhají zůstat silní a mít dostatek energie. Proto se doporučuje začít den jídlem, které působí proti každodenní únavě.
- Zlepšuje zrak. Banán a plantain obsahují také vitamin A, který pomáhá chránit oči a také zlepšuje noční vidění.