Často se říká, že med nemá žádnou trvanlivost. Může být skladován velmi dlouho, ale časem ztrácí své cenné vlastnosti. Námraza se však někdy objevuje i na čerstvém medu. Myslíte si, že je takový produkt nevhodný ke konzumaci? Vyplatí se to ověřit.
Může se med zkazit?
Někdy se stane, že když otevřeme sklenici medu, všimneme si na jeho povrchu bílé usazeniny. Na některých místech vypadá jako pěna, což může vyvolat obavy. Je dobré vědět, o čem taková sraženina svědčí.
Med je známý jako jeden z nejcennějších přírodních produktů, který je ceněn již po staletí. Už ve starověku byl považován za víc než jen sladidlo – byly mu přisuzovány zdraví prospěšné vlastnosti a dokonce byl považován za elixír života.
Nikdy se nezkazí?
Říká se, že tento výrobek se nikdy nekazí. Co tedy znamená bílý zbytek, pokud není známkou expirace?
Ve skutečnosti je taková bílá sraženina přirozeným výsledkem procesu krystalizace medu. Je způsobena přítomností glukózy. Jev, který včelaři nazývají „výkvět“, je způsoben tvorbou vzduchových bublinek během krystalizace.
Nemějte obavy
Této „pěny“, jak ji někdy nazýváme, se nemusíte bát, protože je to jen vzduch zachycený při přechodu z kapalné do pevné formy. Tento proces je nejvíce patrný u tmavých a rychle krystalizujících medů, kde převažuje glukóza. Proto by srážlivost neměla být důvodem k obavám.
Dalším problémem je přítomnost kvasinek, která může vyvolat obavy. Odborníci nás však uklidňují, že se nejedná o problém. Přítomnost kvasinek svědčí o biologické aktivitě medu, což znamená, že tento produkt nebyl zbytečně tepelně upravován, což by mohlo poškodit jeho výživovou hodnotu.