Shoty, tedy malé lahvičky s nápoji obsahujícími koncentrovanou dávku cenných živin, jsou v Česku stále populárnější. Indonésané přitom takový produkt, zvaný jamu, pijí už po staletí. Jak si je připravit doma?
„Na ulicích Jávy (jeden z největších indonéských ostrovů – pozn. red.) ženy pečlivě nakládají do bambusových košů lahve s jamu, domácím elixírem. Ruce mají potřísněné žlutými skvrnami od kurkumy, kterou právě ráno rozemlely v hmoždíři na kaši. stejně jako další oddenky, kořeny, plody, kůru a listy, které do nálevu přidávají,“ popisuje novinář v reportáži o slavném nápoji.
„Jakmile začne vycházet slunce, jamu gendong neboli prodavači jamu absolvují svou každodenní trasu pěšky nebo na skútru a zastavují se jen proto, aby nápoj podali žíznivému zákazníkovi. Dávají si pozor, aby nevylili ani kapku. když nalévají vzácný nápoj do misky, jamu nejen hasí žízeň, ale především zajišťuje dobré zdraví.“
Tento výjimečný nápoj je nedílnou součástí indonéské tradice a není náhodou, že je zapsán na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Jeho historie sahá nejméně 1,3 tis. let zpátky. let. let. Na archeologickém nalezišti na svazích hory Sundoro byl objeven kamenný hmoždíř a dlouhé válcovité pěchovadlo, které se používalo k výrobě džemu a pochází z 8. století.
Nápoj byl původně dostupný pouze na královském dvoře, ale postupem času ho četní léčitelé rozšířili i mezi chudší společenské vrstvy. V mnoha indonéských vesnicích se recept na tento nápoj dodnes předává z generace na generaci.
Jednotný recept na nápoj neexistuje. Studie, kterou před několika lety provedlo indonéské ministerstvo zdravotnictví, zjistila, že existují… 15 000 známých druhů džemů. Každá rodina nebo vesnice do něj přidává jiné ingredience, které v Evropě nebo i na sousedních ostrovech často neznají.
Džemu – co je uvnitř
Mezi nejoblíbenější verze džemů naštěstí patří výrobky, které jsou k dostání i v České republice. Především kurkuma, která nápoji dodává nejen zlatavou barvu a příjemnou vůni, ale má také působivé výživové vlastnosti. Je to především díky kurkuminu, který je podle vědců jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Koření pomáhá předcházet žaludečním potížím, zlepšuje trávení (zejména tuků) a podporuje činnost jater a žlučového systému.
Neméně hodnotná je i další důležitá složka džemu – zázvor. Kořen této rostliny má silné analgetické a protizánětlivé účinky, podporuje oběhový systém a je velmi účinným spalovačem tuků – způsobuje výrazné zvýšení termogeneze v těle, čímž zrychluje metabolismus. Chrání žaludek a zabraňuje vzniku vředů. Zmírňuje nevolnost a zabraňuje zvracení. Je to přírodní stimulant, který dodává energii a zlepšuje koncentraci. Pomáhá čistit dýchací cesty a posiluje imunitní systém.
Kokosová voda se často používá k výrobě džemů. Tekutina získaná z vnitřku mladých plodů kokosové palmy je považována za jeden z nejužitečnějších přírodních produktů. Díky vysokému obsahu draslíku, sodíku a hořčíku má kokosová voda pozitivní vliv na nervový systém a pomáhá bojovat proti stresu. Pomáhá regulovat vodní rovnováhu a krevní tlak. Skvěle doplňuje nedostatek elektrolytů a hydratuje organismus mnohem účinněji než oblíbené izotonické nápoje na trhu.
Jamu Recept
Nakrájejte čerstvou kurkumu (25 g) a zázvor (kousek velikosti prstu) na tenké plátky (slupku můžete ponechat). Vložte do mixéru, přidejte kokosovou vodu (4 šálky) a špetku černého pepře. Mixujte při vysokých otáčkách asi minutu, dokud nevznikne hladká hmota.
Vložte do hrnce, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 20 minut. Nakonec přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu (3 lžíce) a med (2 lžíce). Důkladně promíchejte a poté přeceďte přes jemné sítko. Poté jej přelijte do skleněné láhve. Uchovávejte ji v chladničce nejdéle týden.
Jamu se obvykle podává vychlazená, často s kostkami ledu. Nápoj (půl sklenice) lze pít ráno na povzbuzení trávení nebo mezi jídly.