Na Štědrý den nedělám plněné zelí ani krokety. Podávám tyto postní řízky a každý sní alespoň tři kousky.

Štědrovečerní večeře nemusí nutně zahrnovat řízky. Na postní dobu se však skvěle hodí, když nahradí klasické krokety nebo plněné zelí s kroupami a houbami. Připraví se rychle a jednoduše a rozhodně se nenajde nikdo, kdo by je nechtěl sníst.

Štědrovečerní večeře je tradicí. Hrách se zelím, knedlíky, boršč a kapr jsou jídla, která se objevují na mnoha polských stolech. Vyplatí se však vybrat něco nového, čím své blízké překvapíte. Na mém štědrovečerním stole nesmí chybět bramborové řízky. Jsou rychle připravené a ještě rychleji zmizí ze stolu.

Bramborové řízky na Štědrý den

Řízky nejsou nutně spojeny se Štědrým dnem, vždyť se jedná o postní večeři. V tomto případě však nepřichází v úvahu ani sekaná, ani mleté maso, protože postní řízky se připravují z brambor. Díky tomu dokonale zapadají do atmosféry svátků.

Uvaření solidní porce řízků, kterou sní celá rodina, nezabere mnoho času. Díky tomu jsou skvělou náhradou časově náročných kroket.

Složení: 

  • 1 kg brambor,
  • 2 cibule,
  • 4 vejce,
  • strouhanka,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • špetka pálivé a sladké papriky.

Způsob přípravy:Na Štědrý den nedělám plněné zelí ani krokety. Podávám tyto postní řízky a každý sní alespoň tři kousky.

  1. Oloupeme brambory, omyjeme je a uvaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout. Můžete použít i zbytky brambor z včerejší večeře.
  2. Vejce uvařte natvrdo. Po uvaření je opláchněte studenou vodou, oloupejte a nechte vychladnout.
  3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Smažte ji na rozpáleném oleji, dokud nezíská zlatavou barvu.
  4. Vychladlé brambory a vejce nasekáme mlýnkem na maso nebo rozdrtíme šťouchadlem.
  5. Přidáme nasekaný česnek, osmaženou cibuli, sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku.
  6. Vše důkladně promícháme.
  7. Na pánvi rozehřejeme olej.
  8. Ze směsi vytvarujte malé placičky a položte je na pánev.
  9. Smažte z obou stran na středním plameni dozlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *