Jaká vynikající káva! Když ráno vnímáte z kuchyňské vůně dobré kávy, den může začít jen nejlepším způsobem! Navzdory mnoha, řadí intenzivní chuť kávy, přesto ji ostatní nemusí plně ocenit. Obvykle jsou v takových situacích upřednostňovány alternativy, a to jak doma, tak v baru.
Jednou z nejpopulárnějších alternativ je tvořena ječmennou kávou. Na rozdíl od tradiční kávy, ječmen káva neobsahuje kofein a má méně silnou chuť a zároveň udržuje hořkou pachuť. Kromě toho se ječmenná káva často podává ve velkém šálku, za určitých okolností, na vyžádání, doprovázené oranžovou kůrou.
V tomto článku je hlavním tématem přesně ječmenná káva! Pokračování čtení proto můžete prohloubit toto zajímavé téma a mít větší objasnění tohoto konkrétního nápoje (spotřebované méně než tradiční káva), a to jak z hlediska nutričního a z hlediska pozitivních a negativních účinků, v závislosti na případu na zdraví těla.
Ječmenná káva: O čem to je
Káva ječmene, jak je uvedeno v úvodních odstavcích tohoto článku, je nápoj, který často představuje platnou alternativu k tradiční kávě. To je ve skutečnosti obvykle vybráno, pokud nechcete užívat kofein a pokud je chuť kávy příliš silná pro její chuť.
Na rozdíl od tradiční kávy se získává ječmennou kávu počínaje infuzí ječmene obilovin, dříve pečené a skartované. Základními charakteristikami, díky nimž je ječmenná káva odlišná od tradiční kávy, kromě různých surovin, z níž je získána, jsou absence kofeinu, méně intenzivní a silná chuť.
Zejména ječmenná káva je vkusná jako lehčí a má sklon k dezertu. Toasted Aftertaste je a plus. Kromě toho je další zvláštnost, která ji odlišuje od tradiční kávy, představována možností konzumace těhotných dětí a žen, protože neexistuje žádný kofein tak vzrušující.
Nutriční charakteristiky ječmene kávy
Na trhu jsou různé typy ječmene: na policích supermarketů a obchodů je ve skutečnosti možné najít rozpustný prach ve vodě nebo mléce, prach pro mochu, vafle nebo tobolky, které mají být vloženy do kávovarných strojů atd. V každém případě jsou vlastnosti kávy ječmene stejné.
Z nutričního hlediska by se ječmenná káva zdála být jídlem s nízkými kalorickými procenty, bez tuků, s proteiny v malém množství a následně velmi lehké. Zdá se, že kalorie nápoje založené na ječmene v množství asi 100 ml by se ve skutečnosti měly kalorií rovné 5 kcal.
Mezi nejvíce přítomné živiny by se však zdály, že se objevují molekuly účinku molekul, jako jsou draslík, fosfor a hořčík, vlákniny a antioxidační molekuly, jako jsou polyfenoly. Podle toho, co bylo právě potvrzeno, by ječmenná káva představovala lehký a zdravý nápoj, který bude zahrnut do jeho každodenní, zdravé a vyvážené stravy.
Účinky na tělo
Obecně by se zdálo, že káva ječmene přispívá k určitým výhodám na zdraví těla, pokud je spotřebována v nadměrném množství, bez přidaných cukrů a v rámci zdravé a vyvážené stravy. V následujících odstavcích tedy budou zmíněny některé z těchto pozitivních účinků, ale také některé kontraindikace kávy ječmene.
Díky přítomnosti vlákniny, ječmene kávy, zejména pokud by se po jídle konzumovala horká, by se zdálo, že dokáže usnadnit trávení, snížit otoky břicha a zlepšit pohyblivost střeva. Navíc, protože kofein chybí, nepředstavoval by to vzrušující účinek a nejednal by následně na hodnotách krevního tlaku.
Současně by absence kofeinu zajistila, že ječmenná káva nemá stimulační účinek na náš centrální nervový systém, takže může být spotřebována ještě před spaním. Ze stejného důvodu je její spotřeba také vhodná pro děti a těhotné ženy.
A znovu …
Zdá se také, že přítomnost antioxidantních akčních látek, jako jsou polyfenoly, je také základem užitečného účinku snižování stárnutí na buňky pro schopnost neutralizovat volné radikály. Současně by mohla být diuréza stimulována a následně k získání čisticího účinku pro celé tělo.
Spotřeba ječmene kávy však také představuje kontraindikace: obsahující lepek není vhodná pro ty, kteří trpí celiakií a ty, kteří představují citlivost na lepek. Kromě toho, pokud je spotřebován v nadměrném množství nebo v případě citlivých subjektů, může to způsobit otok břicha v důsledku přítomnosti vláken.