Ovesný koláč s ovocem a smetanovou náplní z jablek a zakysané smetany

Ovesný koláč s jablky. Po rozkrojení tohoto dortu na vás čeká ovocné svěží překvapení z jablek a zakysané smetany.

Z ovesných vloček si můžete připravit nejen zdravou kaši k snídani. Zrno se skvěle hodí i na pečení koláčů. Tento lahodný jablečný koláč je s ovesnými vločkami vynikající. Ukážeme vám, jak ho upéct.

Recept na koláč z jablek a ovesných vloček

Oves je považován za nejzdravější místní obilovinu. Vysoké množství vlákniny, bílkovin, vitaminů (včetně B1 a B6) a minerálních látek, jako je vápník a hořčík, dělá z ovsa skutečnou superpotravinu. Tak proč z něj nepřipravit lahodný koláč? Spolu s jablečnou náplní a zakysanou smetanou získá koláč ovocnou a svěží chuť.

Na jablečný a ovesný koláč nejprve připravíte těsto, pak náplň a nakonec náplň. Jdeme na to!!! Smíchejte všechny ingredience uvedené v receptu na těsto a vyšlehejte je mixérem dohladka. Poté je vložíte do olejem vymazané formy na pečení.

Pro přípravu náplně nejprve oloupeme jablka ze slupky a jádřince a poté je nakrájíme na kostičky. Poté smícháme zakysanou smetanu, vejce, cukr a pudinkový prášek a přidáme jablka. Poté náplň rozetřeme na těsto. Posypeme ji špetkou skořice a koláč dáme na 30 minut péct do trouby.

Náplň ještě chybí. Připravíte ji, zatímco je jablečný koláč z ovesných vloček v troubě. Na její přípravu smíchejte ovesné vločky, vločkové mandle a cukr. Po půlhodině pečení se koláč krátce vyndá z trouby, aby se posypal náplní. Poté se peče dalších 20 minut, nechá se vychladnout a pochutná si.

Jablečný a ovesný koláč

Ingredience

Na těsto:

  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g cukru
  • 1 balení vanilkového cukru

Na náplň:

  • Vložte 4 jablka.
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžičky skořice

Na náplň:

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g cukru
  • 50 g mandlových lupínků, pokud jsou potřeba

příprava

  • Pomocí mixéru smíchejte všechny ingredience na těsto, dokud nevznikne homogenní hmota. Vymažte formu olejem a naplňte ji těstem.
  • Předehřejte troubu na 180 °C, horní a dolní ohřev.
  • Jablka omyjte, oloupejte a odstraňte jádřinec. Nakrájejte je na kostičky. V míse smíchejte zakysanou smetanu, vejce, cukr a pudinkový prášek. Přidejte kousky jablek a směs rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě. Poté náplň posypeme skořicí.
  • Koláč pečeme v předehřáté troubě na prostřední polici 30 minut. Mezitím smíchejte ovesné vločky s cukrem a vločkovými mandlemi a směsí posypte koláč. Pečte dalších 20 minut.

Poznámky

Tip: ovesný koláč je vynikající nejen s jablečnou náplní. Upravte ho podle ročního období a někdy ho pečte se švestkami, jahodami nebo rebarborou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *