Oblíbený pokrm: tento vydatný pokrm s chilli papričkami con carne je hotový během chvilky.

Vydatný guláš v jednom hrnci: podle tohoto nekomplikovaného rychlého receptu rychle připravíte nepálivé nebo pikantní chilli con carne s fazolemi, kukuřicí a mletým masem.

Chili con carne (v překladu: papriky s masem) je jednoduchý guláš mexické kuchyně. Tento pikantní guláš se uvaří poměrně rychle a je to vydatné a zdravé jídlo, které můžete podávat mimo jiné s čerstvou bagetou, křupavými nachos nebo bílou rýží. Chudá verze mexického guláše, Chili sin Carne, je vhodná pro vegetariány a vegany. Nádivku lze nahradit mimo jiné červenou čočkou – podobně jako veganskou boloňskou omáčku .

Pro zahřátí v chladných dnech: mexické papriky chilli con carne.

Chilli con carne je dobrou volbou pro zahřátí v chladných dnech a za chladného počasí. Protože luštěniny, jako jsou fazole, jsou bohaté na hořčík a vlákninu, udržují stálou hladinu cukru v krvi a zasytí tělo na delší dobu. Mleté hovězí maso má také vysoký obsah železa, zinku a vitaminu B12. Rajčatový protlak s vysokým obsahem vitaminu C, draslíku a antioxidantu lykopenu je zdravý a podporuje imunitní systém.

Chilli con carne

Složení

  • 1 cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • Volitelně: 1 chilli paprička.
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa (volitelně: polovina hovězího a polovina vepřového masa)
  • špetka soli
  • 800 g rajčatového pyré
  • 300 g pepře
  • 250 g fazolí
  • 140 g suché váhy
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sladké papriky
  • špetka kajenského pepře
  • špetka cukru
  • Volitelně: crème fraîche a čerstvá petrželka.

příprava

  1. Krok 1 Pro přípravu chilli papriček nejprve oloupejte a nakrájejte na kostičky cibuli a stroužek česneku. Případně omyjte chilli papričky a nakrájejte je na tenká kolečka. Na velké pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a případně i chilli papričku.
  2. Krok 2 500 g mletého hovězího masa vložte na pánev, nakrájejte ho, smíchejte s cibulí a osmažte na prudkém ohni. Přidejte špetku soli.
  3. Krok 3 Mezitím slijte vodu z konzervované kukuřice a fazolí. Papriky omyjte a nakrájejte na kostičky. Jakmile je mleté maso osmažené na drobno, přidejte 50 g rajčatového protlaku se dvěma lžičkami mleté papriky a nechte chvíli smažit.
  4. Krok 4 Poté přidejte do hrnce na kostičky nakrájené papriky spolu s 800 g rajčatového protlaku, fazolemi a kukuřicí a vše dochuťte kajenským pepřem, solí a špetkou cukru.
  5. Krok 5 Chilli con carne dusíme na mírném ohni se zavřenou pokličkou 20-25 minut. Ozdobte crème fraîche a čerstvou petrželkou a podávejte horké. Dobrou chuť!

Tip: Chilli můžete podle chuti ozdobit trochou guacamole, strouhaného sýra, crème fraîche nebo zakysané smetany, čerstvou petrželkou a trochou pálivé omáčky. Guláš lze také okořenit skořicí, hořkou čokoládou (s obsahem kakaa nejméně 60 %), kmínem a bobkovým listem pro pikantní chuť. Káva může také vylepšit chuť klasického chilli con carne. I když je guláš uvařený rychle, je vhodné dát chilli papričkám nějaký čas. Také zatímco se vše dusí na mírném až středním ohni po dobu asi 20-45 minut, můžete se věnovat jiným věcem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *