Nudí vás ruské knedlíky? Vyzkoušejte tento jedinečný pokrm tradiční podkarpatské kuchyně. Kokopoli – bramborové knedlíky s jedinečnou a chutnou náplní z brambor a tvarohu.
Ingredience
Koláč:
- brambor: 1,25 kg brambor
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Náplň:
- Složení: 500 g brambor
- 300 g tučného tvarohu
- 1 cibule
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
Kromě toho:
- olej na smažení
Postup přípravy
1
Připravte těsto. Brambory rozdělte v poměru 4:1 – 1 kg a 250 g.
2
Větší část oloupejte a nastrouhejte je do mísy pomocí jemného struhadla. Nechte je asi 15 minut namočené. Po této době hmotu vymačkejte na gázu nebo utěrku. Vymačkanou vodu nechte v misce asi 30 minut.
3
Druhou část brambor oloupejte a uvařte je v osolené vodě doměkka. Scedíme je a dobře prolisujeme nebo rozmačkáme šťouchadlem.
4
Oba druhy brambor smíchejte dohromady.
5
Z horní části mísy jemně vymačkejte vodu a na dně nechte pouze škrob. Škrob přidejte do bramborové směsi.
6
Přidejte vejce a koření. Vše smíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká a homogenní hmota.
7
Připravte nádivku. Oloupejte a uvařte brambory. Rozmačkejte je šťouchadlem.
8
Přidejte bílý sýr a opět vše prolisujte nebo rozmačkejte, ale nejlepší je vše umlít mlýnkem na maso.
9
Na pánvi na 1 lžíci oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Cibuli přidejte do nádivky spolu s kořením. Promíchejte.
10
Vytvarujte kolečka. Z bramborové směsi odeberte asi hrst těsta a zploštěte ji v dlaních. Do středu dejte lžíci náplně a okraje přimáčkněte, čímž vzniknou oválné a podlouhlé knedlíky.
11
Postup opakujte, dokud nedojdou suroviny, a hotové koblížky odkládejte stranou.
12
Ve velmi velkém hrnci svařte vodu. Přidejte několik knedlíků najednou a vařte je 20 minut. Vyjměte je pomocí škrabky a nechte oschnout.
13
Kokopoli se mohou podávat tak, jak jsou, nebo smažené. Na pánvi rozehřejte asi 1-2 cm oleje. Vložte knedlíky a osmažte je z obou stran dozlatova.
14
Podáváme teplé, s cibulovou natí nebo smaženou slaninou.