Nejhorší místo pro skladování medu. Ztrácí všechny své cenné vlastnosti.

Přírodní med je opravdová lahůdka, která se hodí k sendvičům, jako sladký přídavek do ovesných vloček nebo jogurtu nebo jako sladidlo do čaje. Vždy se vyplatí mít po ruce sklenici této včelí pochoutky. Víte však, kde by měl být med skladován? Ukázalo se, že ne každá kuchyňská skříňka je k tomu vhodná.

Med je skutečnou pokladnicí cenných zdravotních účinků. Především je ceněn pro své antibakteriální a protiinfekční vlastnosti. Má také příznivý vliv na oběhový systém, zejména tím, že posiluje srdce, působí proti ateroskleróze a zlepšuje krevní oběh. Kromě toho urychluje hojení ran a příznivě působí na žaludeční sliznici. Má také čisticí a detoxikační vlastnosti. Je však třeba mít na paměti, že med je sice velmi užitečný, ale velmi kalorický, takže byste to s ním neměli přehánět. Aby si med zachoval své cenné vlastnosti, musí být správně skladován. Poradíme vám, kde ho nejlépe skladovat.

Kde med skladovat?

V některých domácnostech se med uchovává na kuchyňské lince, ale ukazuje se, že to není nejlepší volba. Nejhorší by bylo umístit ho vedle okna, protože vysoké teploty mohou snížit jeho zdravotní účinky.

Optimální teplota pro skladování medu není vyšší než 18 stupňů Celsia. Nejlepší je tmavé a suché místo, například spíž. Byla by kuchyňská skříňka vhodným místem pro skladování medu? Ano, pokud je mimo dosah trouby, kde by se mohl přehřát. Dobrým místem pro skladování medu je takélednice. Udržuje nízkou teplotu a nevystavuje ho slunečním paprskům. Pokud je med těsně uzavřen, lze jej skladovat i ve sklepě.

Je také třeba mít na paměti, že časté změny teploty mohou ovlivnit krystalizaci a stratifikaci medu. Med se skládá převážně z cukru a poměrně malého množství vody. Je však hygroskopický, tj. absorbuje vlhkost ze vzduchu, proto nezapomeňte sklenici pevně uzavřít. To také pomůže ochránit med před pohlcováním pachů z okolí.

Může se med zkazit?Nejhorší místo pro skladování medu. Ztrácí všechny své cenné vlastnosti.

Teoreticky by se pravý med bez zbytečných přísad a chemikálií neměl zkazit. Jak jsme však psali výše, pouze správné skladování ho ochrání před změnou vlastností a konzistence. Také byste neměli nabírat med lžící, kterou jste již olízli, protože to může vést k zanesení bakterií do výrobku.

Jak dlouho jej lze skladovat? Lze jej skladovat až 3 roky, ale po této době postupně ztrácí své zdraví prospěšné vlastnosti. Proto je nejlepší konzumovat ji rok nebo dva po zakoupení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *