Káva, oblíbený nápoj milionů Čechů, známý svými blahodárnými účinky na zdraví, může ohrozit náš cholesterol. Ovlivňuje totiž jeho hladinu v těle. Klíčem k tomu, abychom si mohli užívat blahodárných účinků kávy, aniž bychom poškodili své zdraví, je zvolit správný způsob její přípravy.
Vědci z College of Medicine upozornili, že pravidelná konzumace nefiltrované kávy, jako je vařená káva, káva připravená v kávovaru nebo káva připravená z mleté kávy v šálku, může zvýšit celkový cholesterol, LDL – takzvaný „špatný“ cholesterol. a triglyceridy. Viníky jsou kávové oleje, především kafestol, který je považován za jednu z nejsilnějších látek ovlivňujících hladinu LDL v těle.
Milovníci kávy se však svého oblíbeného nápoje vzdávat nemusí. Řešením problému je změna způsobu přípravy kávy na takový, který neumožňuje, aby kávová sedlina zůstala dlouho v kontaktu s vodou. Vědci doporučují připravovat kávu z překapávače nebo používat speciální papírové filtry, které účinně odstraňují škodlivé kávové oleje.
Zajímavou alternativou může být také instantní káva, která je šetrnější, obsahuje méně kofeinu a neobsahuje kafestol nebo ho obsahuje ve stopovém množství.
Je také vhodné dávat pozor na přídatné látky, jako je smetana, cukr nebo plnotučné mléko, které mohou dále přispívat k negativním zdravotním účinkům konzumace kávy.