Připravit dokonalý steak na grilu může být výzva: křupavý na povrchu a dokonale propečený uvnitř je skutečná výzva. Ale věděli jste, že ve fritéze na vzduchu je vše mnohem snazší? Ukážeme vám, jak to funguje.
Mnoho lidí váhá s přípravou steaků, protože se této činnosti buď vyhýbají, nebo se bojí množství tuku a oleje, které je při smažení potřeba. Vzduchová fritéza však poskytuje skvělou příležitost připravit řadu pokrmů s malým množstvím tuku nebo dokonce bez něj. Patří sem i oblíbené steaky, které lze s tímto praktickým přístrojem snadno a dokonale připravit.
Na co byste si měli dávat pozor, pokud jde o maso?
Steaky by měly být kvalitní, v bio kvalitě. Protože dobré výsledky můžete očekávat pouze tehdy, když do fritézy vložíte kvalitní suroviny. Vyplatí se tedy investovat trochu více, možná sníte o jeden steak méně, ale vsadíte na kvalitu.
Tip: při přípravě několika steaků ve fritéze je vhodné, aby byly jednotlivé kusy přibližně stejně tlusté, aby bylo zajištěno rovnoměrné propečení.
Steak ve fritéze: jak ho správně připravit
Chcete-li steak připravit podle individuálních preferencí, je důležité správně nastavit teplotu a čas. Ideální je použít předprogramovaný režim přípravy masa nebo steaku ve fritéze, pokud jej máte. K tomu stačí vybrat program a stisknout tlačítko Start.
Při manuálním nastavení se obvykle doporučuje teplota kolem 190 °C po dobu 8-13 minut v závislosti na požadovaném stupni propečení steaku.
Abyste zajistili rovnoměrné propečení steaku, přerušte proces pečení v polovině a steak otočte. Tento postup zajistí, že budou obě strany propečené a steak zůstane uvnitř křehký.
Pravidla pro smažení steaků
- Předehřejte fritézu na 200 °C po dobu 3 minut (ačkoli mnoho přístrojů obvykle předehřátí nevyžaduje!).
- Steak o tloušťce 1,5 cm potřebuje přesně 8 minut při 200 °C, aby byl středně propečený.
- Za každý další půlcentimetr tloušťky se přidává jedna minuta. Takto trvá 4 cm silný filet 13 minut.
- Poté nechte maso stát na nahřátém talíři další 3 minuty.