Il dušené na červeném víně je to jedno z těch jídel, které vypráví příběh, který chutná domova, večírků, rodiny, nedělních obědů strávených u správně prostřených stolů; je to bohatý a obklopující druhý chod, který si svou jemností a intenzivní chutí dokáže podmanit každého. A jeho příprava je také umění, je to hudba pro ruce a srdce, je to lék, jak se naučit hospodařit s láskou a časem, který máme k dispozici a nevíme, jak ho využít.
Proto vám chceme nabídnout tento recept a prozradit i několik triků, jak připravit krásný a chutný pokrm, který zprostředkuje vše, co se mnohým z nás vrylo do paměti. Pod tímto článkem proto najdete krok za krokem všechny detaily pro vaření dokonalého dušeného masa z červeného vína: měkké, chutné a prakticky se rozplývající v ústech.
Nezapomenutelná chuť: zde je to, co byste si neměli nechat ujít
Než uvedeme ingredience a dáme vám možnost znát všechny kroky, rádi bychom vám připomněli dva zásadní momenty, které mnozí považují za druhořadé, ale které jsou podle nás základem dokonale připraveného dušeného masa na červeném víně: mluvíme o marinování a z vaření. O marinování je třeba vést mnoho důležitých diskusí, protože mnozí věří, že je to zbytečný krok, ale ve skutečnosti je to jediný způsob, jak po uvaření získat ještě křehčí maso.
Ve skutečnosti dáte maso se zeleninou a aromatickými bylinkami a zalijete červeným vínem, můžete necháme asi 12 hodin v lednici marinovat, aby se dochucovalo vínem. Čím více času ale stráví marinováním ve víně, tím dokonalejší bude dušené maso. A vaření je další aspekt, který by se neměl přehlížet: musí se to dělat pomalu, aby proniklo k jádru dušeného masa, kde se maso promění v křehký a chutný zázrak a maso se zhnědne nejprve vedle sebe, a to ze dvou důvodů, nejprve získat onu typickou zlatavou kůrku, poté nechat šťávu plně proniknout dovnitř a udržet maso měkké. Nakonec pokračujte v vaření s červeným vínem, v kastrolu a spolu se vší zeleninou, která se používá na marinádu. Při minimálním plameni pamatujte, že se bude muset vařit 3–4 hodiny, přičemž maso občas otočte.
Ingredience a recept na bezvadné maso dušené na červeném víně
Po prostudování fází, které podle našeho názoru představují must have dušeného masa na červeném víně, je také nutné ukázat vám, jak se tento druhý pokrm tradičně připravuje, abyste měli možnost podrobně rozebrat vše, co je třeba udělat připravte jej tak, aby jej podával přibližně 4-6 lidem. Zde je to, co potřebujete:
- 1,2-1,5 kg hovězího masa, lépe, pokud zvolíte řez vhodný pro dlouhé vaření, jako je kněžský klobouk nebo královský
- 1 litr plného červeného vína, jako je Barolo, Chianti nebo typické červené víno z vašeho regionu
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
- 2 celerové tyčinky, nakrájené na plátky
- 1 velká cibule, hrubě nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 pak odejde
- 3-4 bobule jalovce, které jsou však volitelné
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml masového vývaru, případně i horké vody
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
Představili jsme vám základy přípravy, to podstatné před a po dušeném mase na červeném víně. Co bychom ale rádi připomněli, je také příloha, která se stává nezbytností, aby toto maso neztratilo veškerou chuť. Jakmile je tedy hotové, po uvaření doporučujeme, pomalu a hotové, můžete dušené maso nakrájet na silné plátky a naaranžovat na servírovací talíř, vše servírovat po přelití horkou omáčkou a spolu s trochou bramborové kaše, polentou nebo s pečenou zeleninou.
Dále vám chceme zanechat babskou radu, která se při těchto příležitostech vždy hodí: vyberte si kvalitní červené vínodoprovázet tento druhý kurz. Nepotřebujete drahou etiketu, ale červené víno musí být stejně plné jako omáčka, kterou používáte k přípravě dušeného masa. Nepotřebuje se odlišovat, musí se dokonale snoubit.