Vepřové řízky jsou na mnoha slovenských stolech, zejména v neděli. Při jejich přípravě je velmi důležitý obal, který musí být zlatavý a křupavý. Bývá ze strouhanky, ale tentokrát ji nahraďte jinou surovinou – bude méně mastná a zároveň bohatá na nutriční hodnoty. Tento produkt používejte nejen na snídani, ale i na oběd.

Foto: shutterstock/Slawomir Fajer
Existuje zdravější alternativa strouhanky? Ukázalo se, že existuje. Vyplatí se obalovat vepřové kotlety v… ovesných vločkách. Navíc jimi můžete obalit rybí prsty, ale i plátky zeleniny. Podívejte se na recept na nejlepší strouhanku pod sluncem.
Jaké suroviny se používají k přípravě klasických vepřových řízků?
Klasický vepřový řízek se většinou vyrábí ze 3 surovin. Kromě toho byste je měli používat ve správném pořadí. Který?
Maso na začátku obalíme v mouce, aby se k němu vajíčko lépe přilepilo. Nejčastěji se používá hladká mouka, ale lze použít i mouku celozrnnou, rýžovou nebo kukuřičnou.
Poté smíchejte mouku s druhou vrstvou, kterou je rozšlehané vejce. Pro zvýraznění chuti se vyplatí přidat sůl, pepř a další oblíbené koření.
Poslední, vnější vrstvu klasického trojobalu tvoří strouhanka. Díky strouhance jsou řezy zlatavé a křupavé. Takový účinek má obyčejná strouhanka, celozrnná nebo panko.
Proč nahradit strouhanku ovesnými vločkami?
Ovesné vločky jsou zdravější alternativou tradiční strouhanky. Obsahují cennou vlákninu, která podporuje trávení a zabraňuje zácpě. Navíc zlepšuje peristaltiku střev a příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru.
BEta-lepek obsažený v tomto produktu je zodpovědný za snížení hladiny „špatného cholesterolu“. Jeho pravidelná konzumace pomáhá kontrolovat krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Díky své struktuře ovesné vločky při smažení absorbují méně tuku, a proto je jídlo méně kalorické. Obal přitom neztrácí na křupavosti.
Kromě toho tento produkt poskytuje vitamíny skupiny B a také minerály, např. hořčík, fosfor, železo a zinek. Je také uznáván jako zdroj antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným oxidačním stresem.

Foto: shutterstock/Boryana Manzurova
- 100 g ovesných vloček;
- koření: sůl, pepř a případně paprika, granulovaný česnek, bylinky;
Postup:
Na začátku rozšleháme vejce se solí, pepřem a dalším oblíbeným kořením. Ovesné vločky opět nahrubo umeleme. Můžete je nechat i celé.
Odřezky doporučujeme ukládat na papírové ubrousky. Tím odsaje přebytečný tuk.
.
Související články:
Dělám něco lepšího než řízky z vepřové panenky. Maso vychází dobře, díky důležité zásadě
Už vás nebaví vepřové kotlety? Připravte si řízek na havajský způsob. Dvě ingredience navíc a máte večeři jako v restauraci
sledujte nás ve Zprávách Google.