Zapomeňte na strouhanku. Obložte si do toho vepřové kotlety a budete si olizovat prsty

Zapomeňte na strouhanku. Obložte si do toho vepřové kotlety a budete si olizovat prsty

Vepřové řízky jsou na mnoha slovenských stolech, zejména v neděli. Při jejich přípravě je velmi důležitý obal, který musí být zlatavý a křupavý. Bývá ze strouhanky, ale tentokrát ji nahraďte jinou surovinou – bude méně mastná a zároveň bohatá na nutriční hodnoty. Tento produkt používejte nejen na snídani, ale i na oběd.

Zapomeňte na strouhanku. Obložte si do toho vepřové kotlety a budete si olizovat prsty
Trojitý povlak na vepřové kotlety nemusí být ze strouhanky. Zjistěte, čím jej můžete nahradit.
Foto: shutterstock/Slawomir Fajer

Existuje zdravější alternativa strouhanky? Ukázalo se, že existuje. Vyplatí se obalovat vepřové kotlety v… ovesných vločkách. Navíc jimi můžete obalit rybí prsty, ale i plátky zeleniny. Podívejte se na recept na nejlepší strouhanku pod sluncem.

Jaké suroviny se používají k přípravě klasických vepřových řízků?

Klasický vepřový řízek se většinou vyrábí ze 3 surovin. Kromě toho byste je měli používat ve správném pořadí. Který?

Maso na začátku obalíme v mouce, aby se k němu vajíčko lépe přilepilo. Nejčastěji se používá hladká mouka, ale lze použít i mouku celozrnnou, rýžovou nebo kukuřičnou.

Poté smíchejte mouku s druhou vrstvou, kterou je rozšlehané vejce. Pro zvýraznění chuti se vyplatí přidat sůl, pepř a další oblíbené koření.

Poslední, vnější vrstvu klasického trojobalu tvoří strouhanka. Díky strouhance jsou řezy zlatavé a křupavé. Takový účinek má obyčejná strouhanka, celozrnná nebo panko.

Proč nahradit strouhanku ovesnými vločkami?

Ovesné vločky jsou zdravější alternativou tradiční strouhanky. Obsahují cennou vlákninu, která podporuje trávení a zabraňuje zácpě. Navíc zlepšuje peristaltiku střev a příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru.

BEta-lepek obsažený v tomto produktu je zodpovědný za snížení hladiny „špatného cholesterolu“. Jeho pravidelná konzumace pomáhá kontrolovat krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Díky své struktuře ovesné vločky při smažení absorbují méně tuku, a proto je jídlo méně kalorické. Obal přitom neztrácí na křupavosti.

Kromě toho tento produkt poskytuje vitamíny skupiny B a také minerály, např. hořčík, fosfor, železo a zinek. Je také uznáván jako zdroj antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným oxidačním stresem.

Zapomeňte na strouhanku. Obložte si do toho vepřové kotlety a budete si olizovat prsty
Nejen k snídani můžete jíst ovesné vločky. Můžete z nich udělat zdravý a křupavý trojobal na vepřové kotlety.
Foto: shutterstock/Boryana Manzurova
  • 100 g ovesných vloček;
  • koření: sůl, pepř a případně paprika, granulovaný česnek, bylinky;

Postup:

Na začátku rozšleháme vejce se solí, pepřem a dalším oblíbeným kořením. Ovesné vločky opět nahrubo umeleme. Můžete je nechat i celé.

Odřezky doporučujeme ukládat na papírové ubrousky. Tím odsaje přebytečný tuk.

.

Související články:

Dělám něco lepšího než řízky z vepřové panenky. Maso vychází dobře, díky důležité zásadě

Už vás nebaví vepřové kotlety? Připravte si řízek na havajský způsob. Dvě ingredience navíc a máte večeři jako v restauraci

sledujte nás ve Zprávách Google.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *