Vydatný guláš v jednom hrnci: podle tohoto nekomplikovaného rychlého receptu rychle připravíte nepálivé nebo pikantní chilli con carne s fazolemi, kukuřicí a mletým masem.
Chili con carne (v překladu: papriky s masem) je jednoduchý guláš mexické kuchyně. Tento pikantní guláš se uvaří poměrně rychle a je to vydatné a zdravé jídlo, které můžete podávat mimo jiné s čerstvou bagetou, křupavými nachos nebo bílou rýží. Chudá verze mexického guláše, Chili sin Carne, je vhodná pro vegetariány a vegany. Nádivku lze nahradit mimo jiné červenou čočkou – podobně jako veganskou boloňskou omáčku .
Pro zahřátí v chladných dnech: mexické papriky chilli con carne.
Chilli con carne je dobrou volbou pro zahřátí v chladných dnech a za chladného počasí. Protože luštěniny, jako jsou fazole, jsou bohaté na hořčík a vlákninu, udržují stálou hladinu cukru v krvi a zasytí tělo na delší dobu. Mleté hovězí maso má také vysoký obsah železa, zinku a vitaminu B12. Rajčatový protlak s vysokým obsahem vitaminu C, draslíku a antioxidantu lykopenu je zdravý a podporuje imunitní systém.
Chilli con carne
Složení
- 1 cibule
- 1 velký stroužek česneku
- Volitelně: 1 chilli paprička.
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa (volitelně: polovina hovězího a polovina vepřového masa)
- špetka soli
- 800 g rajčatového pyré
- 300 g pepře
- 250 g fazolí
- 140 g suché váhy
- 50 g rajčatového protlaku
- 2 lžičky sladké papriky
- špetka kajenského pepře
- špetka cukru
- Volitelně: crème fraîche a čerstvá petrželka.
příprava
- Krok 1 Pro přípravu chilli papriček nejprve oloupejte a nakrájejte na kostičky cibuli a stroužek česneku. Případně omyjte chilli papričky a nakrájejte je na tenká kolečka. Na velké pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a případně i chilli papričku.
- Krok 2 500 g mletého hovězího masa vložte na pánev, nakrájejte ho, smíchejte s cibulí a osmažte na prudkém ohni. Přidejte špetku soli.
- Krok 3 Mezitím slijte vodu z konzervované kukuřice a fazolí. Papriky omyjte a nakrájejte na kostičky. Jakmile je mleté maso osmažené na drobno, přidejte 50 g rajčatového protlaku se dvěma lžičkami mleté papriky a nechte chvíli smažit.
- Krok 4 Poté přidejte do hrnce na kostičky nakrájené papriky spolu s 800 g rajčatového protlaku, fazolemi a kukuřicí a vše dochuťte kajenským pepřem, solí a špetkou cukru.
- Krok 5 Chilli con carne dusíme na mírném ohni se zavřenou pokličkou 20-25 minut. Ozdobte crème fraîche a čerstvou petrželkou a podávejte horké. Dobrou chuť!
Tip: Chilli můžete podle chuti ozdobit trochou guacamole, strouhaného sýra, crème fraîche nebo zakysané smetany, čerstvou petrželkou a trochou pálivé omáčky. Guláš lze také okořenit skořicí, hořkou čokoládou (s obsahem kakaa nejméně 60 %), kmínem a bobkovým listem pro pikantní chuť. Káva může také vylepšit chuť klasického chilli con carne. I když je guláš uvařený rychle, je vhodné dát chilli papričkám nějaký čas. Také zatímco se vše dusí na mírném až středním ohni po dobu asi 20-45 minut, můžete se věnovat jiným věcem.