Tuto polévku čas od času vzimě vařily babičky. Dnes už je téměř zapomenutá, ale pomáhá hubnout.

Když klesne teplota a na okna zaklepe mráz, polévky se rychle vracejí do módy. Příjemně zahřejí, zahalí vás zevnitř jako teplá deka. Naše babičky to dobře věděly, protože v zimě vařily velké hrnce polévek.

Při pohledu pod pokličky hrnců často najdete jednoduché a chutné šči, uvařené na nejjemnějším vývaru. Tento pokrm nejen zklidňoval střeva, ale byl skutečnou zdravotní bombou, cennou zejména v zimních dnech. Stojí za to si tento recept osvěžit a připravit si lahodné štíty z kysaného zelí. Určitě to prospěje každému.

Snadné šišky z kysaného zelí

Když se začaly vyprazdňovat spižírny a do sezóny ovoce a zeleniny bylo ještě daleko, připravilo se silážování. Téměř v každém sklepě jste mohli najít velký sud zelí. Bylo nejen přílohou k večeři nebo přísadou bigosu, ale také základem lahodné oživující polévky.

Zelná polévka je ideální polévka pro chladné dny.

Tato polévka z babiččiny kuchyně vás nejen zahřeje, ale také vám pomůže zhubnout. Kysané zelí je velmi nízkokalorická zelenina a zároveň bohatá na vlákninu. Vláknina v žaludku nabobtná, takže se cítíte déle sytí, což pomáhá omezit mlsání mezi jídly. Kromě toho je kysané zelí zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B, draslíku a dalších cenných živin, které udržují správné fungování vašeho těla a podporují metabolismus.

Složení:

  • Složení: 2 litry vývaru nebo bujónu,
  • 5-6 brambor,
  • 4 mrkve,
  • 1 petržel,
  • kousek celeru,
  • 1 cibule,
  • 400 g kysaného zelí,
  • 1 lžíce majoránky,
  • 1 lžíce libečku,
  • sůl a pepř podle chuti.

Postup přípravy: Kedlubny a zelí nakrájíme na kousky:

  1. Postup: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na středně velké kostky.
  2. Oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme mrkev, petržel a malý kousek celeru.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  4. Všechnu zeleninu přidejte do vývaru a vařte 10 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Kysané zelí nakrájejte a přidejte do polévky. Pokud je zelí hodně kyselé, před přidáním do polévky ho propláchněte.
  6. Dochuťte majoránkou, pažitkou, solí a pepřem. Množství koření můžete upravit podle svých individuálních preferencí.
  7. Vařte do změknutí.

Hotovou polévku naaranžujte na talíře. Dodatečně ji můžete ozdobit nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *