Když klesne teplota a na okna zaklepe mráz, polévky se rychle vracejí do módy. Příjemně zahřejí, zahalí vás zevnitř jako teplá deka. Naše babičky to dobře věděly, protože v zimě vařily velké hrnce polévek.
Při pohledu pod pokličky hrnců často najdete jednoduché a chutné šči, uvařené na nejjemnějším vývaru. Tento pokrm nejen zklidňoval střeva, ale byl skutečnou zdravotní bombou, cennou zejména v zimních dnech. Stojí za to si tento recept osvěžit a připravit si lahodné štíty z kysaného zelí. Určitě to prospěje každému.
Snadné šišky z kysaného zelí
Když se začaly vyprazdňovat spižírny a do sezóny ovoce a zeleniny bylo ještě daleko, připravilo se silážování. Téměř v každém sklepě jste mohli najít velký sud zelí. Bylo nejen přílohou k večeři nebo přísadou bigosu, ale také základem lahodné oživující polévky.
Zelná polévka je ideální polévka pro chladné dny.
Tato polévka z babiččiny kuchyně vás nejen zahřeje, ale také vám pomůže zhubnout. Kysané zelí je velmi nízkokalorická zelenina a zároveň bohatá na vlákninu. Vláknina v žaludku nabobtná, takže se cítíte déle sytí, což pomáhá omezit mlsání mezi jídly. Kromě toho je kysané zelí zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B, draslíku a dalších cenných živin, které udržují správné fungování vašeho těla a podporují metabolismus.
Složení:
- Složení: 2 litry vývaru nebo bujónu,
- 5-6 brambor,
- 4 mrkve,
- 1 petržel,
- kousek celeru,
- 1 cibule,
- 400 g kysaného zelí,
- 1 lžíce majoránky,
- 1 lžíce libečku,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup přípravy: Kedlubny a zelí nakrájíme na kousky:
- Postup: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na středně velké kostky.
- Oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme mrkev, petržel a malý kousek celeru.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Všechnu zeleninu přidejte do vývaru a vařte 10 minut, dokud brambory nezměknou.
- Kysané zelí nakrájejte a přidejte do polévky. Pokud je zelí hodně kyselé, před přidáním do polévky ho propláchněte.
- Dochuťte majoránkou, pažitkou, solí a pepřem. Množství koření můžete upravit podle svých individuálních preferencí.
- Vařte do změknutí.
Hotovou polévku naaranžujte na talíře. Dodatečně ji můžete ozdobit nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!