Je to nejzdravější maso, ale Češi ho přesto nejedí. Budeme ho muset prodávat Němcům.

„ Nejlepší husa na svatého Martina?“ Nejspíš ano, protože je pak nejsnáze k dostání. I když 11. listopad už proběhl, stojí za to si připomenout nejzdravější maso vypěstované v Česku. Proč Češi husy nejedí?

  • Husa, ačkoli se u nás konzumuje jen zřídka (v průměru 300 g na osobu za rok), je zdravé maso bohaté na bílkoviny, nenasycené tuky, vitaminy (B12) a minerální látky (železo, selen).
  • Díky tradičnímu chovu obsahuje méně antibiotik a hormonů, podporuje imunitní systém, kardiovaskulární systém a zabraňuje chudokrevnosti.
  • V kuchyni je všestranně využitelný, ideální na pečení, dušení a paštiky, je chutnou alternativou k oblíbenějším druhům masa. Vyplatí se ho zařadit do jídelníčku po celý rok.

Proč jíst husí maso?

Ačkoli se zdá, že husa je v České republice nejoblíbenější v listopadu, protože „nejlepší husa na Valentýna“ Martin“, což znamená, že toto zdravé maso se vyplatí jíst po celý rok. Hnízdní cyklus hus trvá od jara do pozdního podzimu, takže nejlevnější a nejchutnější husy najdeme na konci roku. Přestože se husy v České republice chovají, jíme je jen zřídka. Proč? V naší zemi je průměrná roční spotřeba tohoto masa pouze 300 gramů na osobu, takže ho musíme prodávat do jiných zemí. Většina husího masa se vyváží, a to i do Německa.

Husa, i když poněkud zapomenutá, se může vrátit na naše stoly jako užitečný a chutný produkt. Je považována za ušlechtilé maso, obsahuje mnoho cenných živin a zdraví prospěšných látek . Zjistěte, proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku a jak ji můžete připravit ve své kuchyni.

Husa – zdravotní přínosy a výživová hodnota

Jaké jsou výhody konzumace husy? Toto maso obsahuje velké množství bílkovin a zdravých tuků. Husa je často považována za mimořádně zdravé maso.

  1. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Husí maso obsahuje bílkoviny vysoké biologické hodnoty, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Je důležité pro regeneraci organismu, budování svalové hmoty a produkci enzymů.
  2. Bohaté na zdravé tuky. Husí maso se vyznačuje vysokým obsahem tuků, které však tvoří především nenasycené mastné kyseliny. Zvláště cenná je kyselina olejová, která má příznivý vliv na kardiovaskulární systém tím, že snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.
  3. Bohatý obsah vitaminů a minerálních látek. Husa je vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B (B1, B2, B6, B12), které podporují nervový systém a metabolismus. Obsahuje také železo, zinek a selen, které jsou důležité pro imunitu a správnou funkci organismu.
  4. Přírodní antioxidant. Husí maso obsahuje selen, který působí jako antioxidant a chrání buňky před volnými radikály. Selen také podporuje funkci štítné žlázy.
  5. Nízký obsah antibiotik a hormonů. Husy jsou často chovány tradičním způsobem ve volném výběhu, což znamená, že jejich maso je méně náchylné k přítomnosti umělých přísad typických pro průmyslovou produkci masa.

Výživová hodnota husího masa (na 100 g masa)

Tuk 28 g (především nenasycené mastné kyseliny)

Cholesterol 80 mg

Vitamin B12 1,5 mcg (60 % denní potřeby)

Bílkoviny 19 g

Kalorická hodnota 339 kcal

Železo 2,5 mg

Zinek 2 mg

Proč jíst husu?

Konzumace husího masa má mnoho zdravotních výhod. Díky vysokému obsahu zinku a selenu podporuje toto maso imunitní systém a pomáhá tělu bránit se infekcím. Díky přítomnosti železa je husí maso vynikající volbou pro prevenci anémie, což je důležité zejména pro lidi s nedostatkem železa.

Zdravé tuky obsažené v husím mase jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém, regulují hladinu cholesterolu a podporují činnost srdce. V porovnání s oblíbenější drůbeží, jako je kuřecí nebo krůtí maso, má husa výraznou chuť a jedinečné nutriční vlastnosti, což z ní činí zajímavou alternativu v kuchyni.

Nápady na využití husího masa v kuchyni. Jaké jsou recepty z husího masa?

Husa je univerzální maso, které lze použít v mnoha tradičních i moderních receptech. Zde je několik zdrojů inspirace:

  • Pečená husa s jablky a majoránkou – aromatické husí maso v kombinaci s kyselými jablky vytváří mimořádně chutný pokrm, který se skvěle hodí pro slavnostní příležitosti.
  • Guláš se zeleninou – dušené maso s kořenovouzeleninou a kořením se stává křehkým a sytým, ideální k večeři v chladných dnech.
  • Husí paštika – kombinace vařeného masa, jater a koření vytváří vynikající svačinu, která se hodí k sendvičům.
  • Husí vývar – tradiční polévka s hlubokou chutí připravená z husího těla, která je ideální pro zahřátí a posílení organismu.
  • Husí knedlíčky – jemné těsto plněné šťavnatou husou je dobrou volbou pro rodinná setkání a vánoční večeře.

Husa je zdravá a chutná volba, kterou stojí za to zařadit do každodenního jídelníčku. Díky vysokému obsahu bílkovin, zdravých tuků a mikroživin je cenným doplňkem jídelníčku. Při správné tepelné úpravě je husí maso šťavnaté, chutné a ideální jak pro slavnostní příležitosti, tak pro každodenní stravování.

28 Replies to “Je to nejzdravější maso, ale Češi ho přesto nejedí. Budeme ho muset prodávat Němcům.

  1. Husy se moc nakupují, protože jsou drahé. Věřím všem benefitům husího masa, ale pro většinu populace je drahé. V tom to je.

  2. Třetina občanů na husu nemá a dost ostatních je rádo, když si koupí kuře.
    Ti co na ní mají,mají radši minutky!
    Stovka sem, stovka tam, co je drahé, to si
    dám!

  3. Uvažovali jste, proč se husa v Česku ji tak málo? Myslíte si, že lidé mají na to, aby si kupovali víc jak jednou ročně husu, když kilo stojí cca 300,- Kč?

  4. Joóó, papala bych husičku, ale je pro mne cenově nedostupná. Dokonce si myslím, že i pro spoustu dalších lidí, natož ke každodenní konzumaci. Takže si takovou statistiku strčte za klobouk. Hezký den.

  5. Proč? Protože husa je drahá a proti kachně se víc vypeče. Takže za stejné peníze je z kachny skoro dvojnásobek masa

  6. Kdyby husa nestála mražená 1kg/300kč tak bychom ji jedli i během roku. Bohužel právě supermarkety a jejich nehorázné marže odsunuli tuto pochutinu až na listopad kde stojí mražená 1kg/100kč a chlazená 1kg/150kč .

  7. Víte jaké jsou ceny za husu ať už hotové v restauracích nebo nijak neupravené chlazené a mražené? Možná proto je Češi tak často nejedí a taky proto se budou prodávat do Německa. Budeme muset počkat na ty slíbené platy jako mají v Německu.

  8. Je mi 66 let, Naposledy sem si to maso dal před 20 léty. Nikdy nezkoumám zdravé či nezdravé ale chuť. Prostě nám to nechutná.

  9. Zase pry Češi to nechtějí.
    Blbost, Češi to chtějí ale ne za takové peníze.
    Když si dokáže obchodník říci až 1500kč za nafouklou husu vodou.

  10. Až bude cena husího masa dostupná výši důchodů (ne průměrného udávané vládou na nějž přes vysokoškolské vzdělání nikdy nedosáhnu), budu jíst husu každý týden. Do té doby si nechám vykládat jak je dobré a zdravé.

  11. Nevím proč píšete že husí maso Češi nejedí!??? Oni by ho jedli kdyby nebylo tak drahé! Vyjděte z kanceláře a běžte do masny a koukněte kolik stojí Husa a kolik třeba obyčejné kuře???
    Rozdíl je milión! Tak to je ten jediný možný důvod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *