Vaření citronového dortu je lákavou možností. Krátký seznam ingrediencí, snadná příprava. Co by se mohlo pokazit? Mezitím se ukázalo, že i v tomto jednoduchém receptu se skrývá trik, díky kterému můžete místo svěžího kávového dortu podávat buchtu. Důležité je množství citronové šťávy.
Při přípravě dortu podle receptu se mnoho lidí soustředí pouze na seznam ingrediencí a doufá, že provedení půjde hladce. Pokud si však recept nepřečtete pozorně, může být vaše práce zbytečná. Citronový koláč vyžaduje citronovou šťávu, jejíž nadbytek může přispět k bolesti v krku. Ploché a vlhké pečivo sice není nezdravé, ale nevypadá ani nechutná tak dobře, jak by mělo.
Citronový koláč – máslo nebo olej?
Při hledání receptu na citronový dort narazíte na 2 varianty tohoto dortu. V některých receptech je jako přísada uvedeno máslo, v jiných máslo. Jaký je mezi nimi rozdíl a který dort je jednodušší na přípravu? Ačkoli jsou ostatní ingredience podobné, dort připravený na másle má vlhčí a krémovější chuť, ale riziko neúspěchu je u dortu připraveného na másle mnohem nižší.
Chcete-li připravit citronový máslový dort , musíte se ujistit, že jsou všechny ingredience zahřáté na pokojovou teplotu. Studené máslo přímo z lednice se nevyšlehá do svěží hmoty. Odstraňte nejen máslo, ale také vejce a citrony.
Připravte si citrony na koláč.
Před vymačkáním citronové šťávy ovoce důkladně omyjte. Můžete použít roztok jedlé sody nebo tekutiny na mytí nádobí. Oloupejte kůru, abyste odstranili zbytky chemikálií a vosku. Po důkladném omytí ovoce opláchněte v horké vodě, otřete hadříkem a nechte vychladnout.
Šťáva a kůra na citronový koláč
Poté nastrouhejte kůru z citronu na jemném struhadle. Rozkrojte ji na polovinu a vymačkejte z ní šťávu. Aby byl citronový koláč nadýchaný, použijte šťávu z jednoho citronu. Na polevu stačí šťáva z poloviny ovoce. Každý však dobře ví, že ne všechny citrony jsou stejné a množství šťávy v citrusových plodech není vždy úměrné jejich velikosti. Proto je nejlepší držet se zlatého řezu, což je: Na1 vejce připadá 1 polévková lžíce šťávy. S tímto jednoduchým pravidlem by mělo vše fungovat.
Recept na citronový máslový dort
Pokud nemáte zkušenosti s přípravou koláčů s máslem, použijte bezpečný recept s použitím másla a přírodního jogurtu.
Ingredience:
- 250 g přírodního jogurtu,
- 150 g moučkového cukru,
- 3 vejce,
- nastrouhaná kůra z 1 citronu,
- šťáva z 1 citronu,
- 120 ml másla,
- 150 g pšeničné mouky,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- špetka soli.
Provedení:
- Pšeničnou mouku smícháme s kváskem, moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme špetku soli.
- V jiné míse smíchejte přírodní jogurt, vejce, olej a citronovou šťávu.
- Smíchejte suché přísady s mokrými.
- Připravenou směs přeneste do formy vyložené pečicím papírem – může to být dortová forma o průměru 18-20 cm, čtvercový nebo obdélníkový střední plech.
- Koláč vložte na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Dřevěnou tyčinkou zkontrolujte, zda je upečený.
- Po vychladnutí přelijte vrch citronového koláče polevou z 1 hrnku moučkového cukru a šťávy z poloviny citronu.