Vůně čerstvě uvařené kávy vám po ránu dodá energii. Rádi do ní přidáváme mléko, smetanu, cukr a někdy i koření, ale málokdo ví o tajemné přísadě, která pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Je to… olivový olej!
- Dokonalé ráno je ráno s šálkem kávy, vypité beze spěchu.
- Obracíme se k ní hlavně proto, abychom povzbudili tělo do akce, ale malý černý nápoj může mít i řadu dalších vlastností.
- Jednou z nich je snížení hladiny cukru v krvi, čehož lze dosáhnout přidáním trochy olivového oleje.
- Oleato je oblíbená káva v Itálii, ale nic vám nebrání pít ji i doma.
Oleato je káva s olivovým olejem. Vymyslel a zpopularizoval ji Howard Schultz, zakladatel řetězce Starbucks. Inspiroval se sardinským zvykem používat olivový olej a napadlo ho, že by se tato ingredience mohla přidávat i do kávy. Tak vzniklo charakteristické husté oleato.
Užitečné vlastnosti kávy s olivovým olejem
Na první pohled se nezdá, že by olivový olej byl vhodným doplňkem kávy, ale tento nápoj má mnoho cenných vlastností pro zdraví. Olivový olej je bohatý na:
- antioxidanty – pomáhá odstraňovat volné radikály z těla,
- mononenasycené mastné kyseliny – zlepšují kardiovaskulární funkce, bojují proti zánětům,
- vitamin A – podporuje zrakový systém,
- vitamín E – snižuje hladinu špatného cholesterolu, zabraňuje tvorbě aterosklerotických plátů,
- vitamin D – podporuje imunitní systém a kostní systém.
Konzumace olivového oleje navíc může snížit riziko vzniku některých typů rakoviny. Tato složka má pozitivní vliv na funkci střev a zabraňuje zácpě. Chrání také žaludek před kyselinami, a tedy před nadměrným podrážděním.