Přidejte si lžičku do ranní kávy. Takto snížíte hladinu cukru

Vůně čerstvě uvařené kávy vám po ránu dodá energii. Rádi do ní přidáváme mléko, smetanu, cukr a někdy i koření, ale málokdo ví o tajemné přísadě, která pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Je to… olivový olej!

  1. Dokonalé ráno je ráno s šálkem kávy, vypité beze spěchu.
  2. Obracíme se k ní hlavně proto, abychom povzbudili tělo do akce, ale malý černý nápoj může mít i řadu dalších vlastností.
  3. Jednou z nich je snížení hladiny cukru v krvi, čehož lze dosáhnout přidáním trochy olivového oleje.
  4. Oleato je oblíbená káva v Itálii, ale nic vám nebrání pít ji i doma.

Oleato je káva s olivovým olejem. Vymyslel a zpopularizoval ji Howard Schultz, zakladatel řetězce Starbucks. Inspiroval se sardinským zvykem používat olivový olej a napadlo ho, že by se tato ingredience mohla přidávat i do kávy. Tak vzniklo charakteristické husté oleato.

Užitečné vlastnosti kávy s olivovým olejem

Na první pohled se nezdá, že by olivový olej byl vhodným doplňkem kávy, ale tento nápoj má mnoho cenných vlastností pro zdraví. Olivový olej je bohatý na:

  1. antioxidanty – pomáhá odstraňovat volné radikály z těla,
  2. mononenasycené mastné kyseliny – zlepšují kardiovaskulární funkce, bojují proti zánětům,
  3. vitamin A – podporuje zrakový systém,
  4. vitamín E – snižuje hladinu špatného cholesterolu, zabraňuje tvorbě aterosklerotických plátů,
  5. vitamin D – podporuje imunitní systém a kostní systém.

Konzumace olivového oleje navíc může snížit riziko vzniku některých typů rakoviny. Tato složka má pozitivní vliv na funkci střev a zabraňuje zácpě. Chrání také žaludek před kyselinami, a tedy před nadměrným podrážděním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *