Nahrazuje brambory, rýži a těstoviny. Snižuje hladinu glukózy a hladinu cholesterolu.

Jedná se o výrobek, který lze použít do různých pokrmů – polévek, gulášů, řízků, paštik, pomazánek, salátů. Na talíři nahradí brambory, rýži nebo těstoviny. Je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny a má vysoký obsah kyseliny listové. Konzumace čočky může být spojena mimo jiné: se snižováním hladiny cholesterolu a glukózy v krvi a také se snižováním krevního tlaku. Vyrábí se v různých barvách a my dnes vybereme její zelenou variantu. Podívejte se na vlastnosti zelené čočky.

Čočka – je užitečná?

Čočka je známá a ceněná již od starověku. V České republice a v mnoha dalších zemích světa se již několik let objevuje na talířích mnohem častěji, a to pro svou vysokou výživovou, chuťovou a léčivou hodnotu.

Čočka je velmi bohatá na vlákninu a kyselinu listovou a je vynikajícím zdrojem bílkovin, které mohou být alternativou živočišných bílkovin obsažených v mase. Kromě kyseliny listové obsahuje také další vitaminy skupiny B, včetně thiaminu a niacinu, a dále draslík, hořčík, vápník a zinek. Bylo prokázáno, že konzumace čočky snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a onemocnění jater, pomáhá snižovat systolický krevní tlak a hladinu „špatného“ cholesterolu.

Jaké jsou další výhody zařazení čočky do jídelníčku a nahrazení například našich tolik oblíbených brambor nebo rýže? Vědci zjistili, že nahrazení poloviny porce brambor nebo rýže čočkou může výrazně zlepšit reakci organismu na sacharidy. Nahrazení poloviny porce rýže čočkou vedlo k poklesu hladiny glukózy o 20 %, zatímco nahrazení brambor čočkou vedlo k poklesu o 35 %.

Což je také důležitá výhoda čočky – vaří se rychleji než všechny luštěniny.

Odrůdy čočky

Semena čočky mají různé barvy v závislosti na odrůdě a složení semenného obalu. Existují tři druhy čočky: červená, hnědá, zelená, žlutá a černá. Nejoblíbenější a nejčastěji používanou odrůdou je červená čočka (je skvělou přísadou do polévek). Dnes si však povíme něco o zelené, která patří mezi tři nejoblíbenější.

Zelená čočka – čím se liší od ostatních druhů čočky?

Co stojí za to vědět o zelené čočce? Přestože je označována jako zelená, má mírně lesklý zelenohnědý povrch. Má pevnější konzistenci než ostatní odrůdy čočky, což znamená, že si po uvaření zachovává svou strukturu a nerozpadá se. Má výraznější oříškovou chuť a mírně zrnitou konzistenci. Často se používá do pokrmů, jako jsou kari, saláty a zeleninové paštiky, zatímco červená čočka s jemnější chutí a jednotnější strukturou je oblíbenou přísadou do polévek, krémů a dušených pokrmů.Nahrazuje brambory, rýži a těstoviny. Snižuje hladinu glukózy a hladinu cholesterolu.

Zelená čočka – vlastnosti

Černá čočka je považována za nejzdravější odrůdu díky vysokému obsahu bílkovin a antioxidantů. Zelená však co do vlastností nezůstává pozadu. Uvádí se, že ze všech odrůd má nejnižší glykemický index. To znamená, že způsobuje pomalejší a rovnoměrnější zvyšování hladiny cukru v krvi. To je výhodné pro lidi s cukrovkou nebo pro ty, kteří chtějí mít hladinu cukru v krvi pod kontrolou. To však není její jediná výhoda – a čočky obecně.

Čočka, bez ohledu na odrůdu, je pro tělo cenným zdrojem důležitých látek. Především jde o bílkoviny (pro lidi dodržující rostlinnou stravu, jako jsou vegani a vegetariáni, je dobrým zdrojem), vlákninu nezbytnou pro správné fungování trávicího systému, kyselinu listovou, měď a mangan. . Je dobrým zdrojem sacharidů pro lidi držící redukční dietu. Můžete si vybrat zelenou čočku, můžete zvolit červenou čočku nebo čočku černou – v každé z nich najdete složky, které je třeba tělu pravidelně dodávat.

Konzumace zelené čočky, stejně jako ostatních druhů čočky, je také způsobem, jak snížit riziko mnoha onemocnění. Jak jsme se již zmínili, čočka má protirakovinné účinky a pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je hypertenze a ischemická choroba srdeční, a také riziko ztukovatění jater. Pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Plusy má i pro postavu, protože může podpořit hubnutí.

Čočka by měla být zařazena do jídelníčku těhotných žen kvůli vysokému obsahu kyseliny listové . Dále – fyzicky a duševně aktivním lidem.

Čím je užitečná zelená čočka?

Červená čočka je lehce stravitelná, zatímco zelená čočka nikoliv. Proto je první z nich vhodnější používat jako přísadu do řízků, pomazánek na chlebíčky nebo paštik. Zelená čočka je vhodná do salátů nebo jako základ nádivek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *