Digestivy jsou dobrý nápad na domácí večeři. Můžeme na ně použít zbytky brambor a neplýtvat tak jídlem. Navíc, ať už máme brambory hotové, nebo ne, tento pokrm lze připravit během několika minut. Je však dobré vědět, co přidat do těsta, aby se knedlíky snadno a příjemně vařily a také aby se během vaření nerozpadly. Poradíme vám, jak na to.
Knedlíky by měly být měkké a během vaření i po něm se nerozpadat. Klíčem k úspěchu je dodržení správných proporcí při přípravě těsta na knedlíky a také přidání určité ingredience, na kterou často zapomínáme. Přečtěte si, jak uvařit dokonalé knedlíky.
Jak připravit těsto na knedlíky, aby se nerozpadalo?
Je známo, že základem pro vaření knedlíků jsou brambory. Proto musíme vybrat ty správné, abychom získali dokonalou hmotu. Nejlepší volbou jsou moučné brambory, které jsou náchylné k praskání. Z nich snadno vytvoříme homogenní kaši bez hrudek, stačí použít šťouchadlo. K ní přidáme vejce a pšeničnou mouku jako 500 nebo 450.
Mnoho lidí však přehlíží další velmi důležitou přísadu, díky níž jsou knedlíky pružnější a při vaření se nerozpadají. Řeč je o bramborové mouce. Naše babičky ji používaly, když se jim těsto na knedlíky lepilo na ruce.
Do těsta pak přidávaly 2-3 lžíce bramborové mouky. Její použití místo pšeničné mouky je v tomto případě velmi důležité, protože kdybychom použili další porci pšeničné mouky, knedlíky by byly tvrdé. Bramborová mouka však dává těstu lepší konzistenci a neztrácí svou lehkost.
Existuje i jiný způsob, jak připravit lepivé těsto na knedlíky . Stačí, když si při tvarování knedlíků polijete ruce olejem. Měli byste však použít malé množství, abyste nezměnili strukturu našeho těsta.
Jednoduchý a rychlý recept na knedlíky – díky němu dopadnou perfektně.
Teď, když už víte, jaké je tajemství úspěšného těsta na knedlíky, stojí za to znát i jednoduchý recept, který vždy dopadne výborně a má skvělou strukturu . K jejich přípravě budeme potřebovat následující suroviny:
- Potřebujeme: 1 kg brambor,
- 1 vejce,
- 1,5 hrnku pšeničné mouky,
- 3 lžíce bramborové mouky,
- máslo (na namazání rukou),
- špetka soli.
Prvním krokem při přípravě knedlíků je uvaření brambor. Poté je ještě teplé rozmačkáme šťouchadlem a necháme vychladnout. Na prkénku je smícháme s 1 vejcem, pšeničnou moukou a špetkou soli. Uhněteme těsto a přidáme bramborovou mouku.
Poté naolejovanýma rukama vytvarujeme válečky . Nožem je šikmo nařízneme a vytvoříme knedlíky o velikosti asi 3 cm. Vhodíme je do vroucí a osolené vody. Když vyplavou na hladinu, vylovte je pomocí škrabky.