Věděli jste, že mandarinky, které si často spojujeme s nejlepším zimním ovocem, mohou být zdrojem zdravotních problémů, pokud před jejich konzumací zapomenete na důležitý detail? Než se začnete těšit z toho, jak snadno se loupou, udělejte jednu věc.
Banány, pomeranče nebo mandarinky si nespojujeme s činností, kterou instinktivně aplikujeme na jablka, hrušky nebo sezónní jahody. Jde o všední, ale velmi důležitý úkon, kterým je mytí produktů před konzumací. Je důležité ho provést správně – aby se nezkazila chuť ovoce.
Proč je třeba mandarinky umýt
Ačkoli to mnoho lidí považuje za zbytečné, mandarinky je třeba před loupáním omýt. Často stačí odstranit slupku, ale tento přístup je chybný. Odborníci varují, že na slupce se mohou usadit mikroorganismy, které se při čištění přenesou na ruce a poté na ovoce, jehož dužinu později jíme. Kromě toho jsou slupky citrusů někdy potaženy pesticidy, leštidly, fungicidy a baktericidy.
Jak správně umýt mandarinky?
Podle odborníků je důležité nejen mytí, ale také to, jakým způsobem ho provádíme. není nutné mandarinky intenzivně mýt ani používat příliš horkou vodu, aby se zabránilo proniknutí škodlivých látek do dužiny. Doporučuje se opláchnout plody pod tekoucí teplou nebo vlažnou vodou pomocí sítka a osušit je papírovou utěrkou.
Kromě toho je nejlepší mandarinky sníst do tří dnů po přinesení domů. Aby vydržely déle čerstvé, vyplatí se je skladovat na chladném místě, například ve sklepě. Vyhněte se blízkosti zdrojů vlhkosti a tepla, jako jsou radiátory nebo sporáky, které mohou urychlit proces hnití.