Hranolky jsou oblíbeným jídlem mnoha Čechů. Aby byly dokonale křupavé, vyplatí se použít jednoduchý trik. Bohužel mnoho lidí tento krok přípravy vynechává.
Chipsy jsou chutnou svačinkou, kterou lze jíst kdekoli a kdykoli. Podávají se jako samostatný pokrm nebo jako příloha k různým jídlům – nejčastěji pečeným nebo smaženým (například k rybám a kuřecím prsům). Hranolky si samozřejmě můžete objednat i v restauraci nebo jiné instituci, ale asi každý bude souhlasit, že nejlépe chutnají ty, které si připravíte doma. Zvláště proto, že jejich příprava je velmi jednoduchá a nevyžaduje téměř žádné kulinářské dovednosti.
Jak připravit dokonalé hranolky? Jedna věc je rozhodující
Jak připravit dokonalé hranolky? Tuto otázku si klade mnoho lidí. Nejprve byste samozřejmě měli koupit brambory – vždyť jsou základem tohoto pokrmu. Nejlepší jsou moučné, tedy typu B nebo C. Brambory nakrájejte na tyčinky. Hlavní je brambory neloupat – musí mít slupku. Pak přejdeme ke kroku, na který mnoho lidí bohužel zapomíná. Bohužel proto, že se jedná o velmi důležitý krok. Díky němu pak budou naše hranolky velmi křupavé.
Ale o co jde? Aby byly hranolky dokonalé, vložte brambory nakrájené na tyčinky do oslazené vody a nechte je asi 10-15 minut odstát. „Tímto způsobem brambory absorbují trochu cukru a při smažení budou velmi křupavé a lehce zkaramelizované,“ vysvětluje Pavel Lorokh.
Chipsy – jednoduchý recept
Hranolky důkladně osušte a posypte bylinkami (výborné je bramborové koření). Pak přejděte ke smažení. Hranolky lze připravovat jak na másle, tak na rostlinném oleji. Lze je smažit na pánvi nebo v hluboké pánvi.
Domácí hranolky se budou skvěle hodit ke kečupu, majonéze nebo česnekové omáčce. Ale nejen to. „Hranolky“ můžete také pokapat sýrovou omáčkou, posypat nakrájenou cibulí a celé to obložit plátky nakládaných jalapeňos, tedy velmi pálivých papriček, které celkovou kompozici umocní. Hranolky, sýrová omáčka, zelená cibulka a jalapeňos – to je podle mě ta nejluxusnější verze bramborového pokrmu.“