Maso v guláši se rozplývá v ústech. Stačí přidat lžíci nápoje na vaření

Základem dobrého guláše je maso. Bohužel i přes dlouhé vaření bývá často tvrdé. Proto vám poradíme, co dělat, abyste se tomuto výsledku vyhnuli. Ukazuje se, že stačí jednoduchý trik a budete mít jistotu, že maso bude pokaždé šťavnaté a křehké.

Lahodný a chutný guláš je jídlo, které si oblíbilo mnoho lidí. Když si je chceme uvařit doma, musíme mít na paměti několik pravidel, díky kterým bude každý prvek pokrmu dokonalý.

Jaké maso je na guláš nejlepší?

Základem guláše je maso, je třeba dbát na to, aby bylo kvalitní. Pokud maso není čerstvé nebo obsahuje hodně vláken a výrůstků, bude po uvaření tvrdé a nepružné. Dbejte na to, aby bylo nakrájeno na stejně velké kousky. Tak bude snazší zajistit, aby se každý z nich dusil stejně.

Guláš je univerzální pokrm, který lze připravit téměř z jakéhokoli druhu masa. Nejčastěji se doporučuje hovězí nebo vepřové maso. Hodí se i plec, křídlo, proužek nebo bůček. Guláš lze připravit také z drůbeže – kuřecího nebo krůtího masa. V tomto případě je lepší rozhodnout se pro přípravu karbanátků z mletého masa, protože budou šťavnatější než kousky libového masa v guláši.

Proč je maso v guláši tuhé?

Existuje několik faktorů, které mohou způsobit, že maso v guláši je i přes dlouhý proces dušení tvrdé. Prvním z nich je použití nesprávného masa. Vepřové a hovězí maso s velkým množstvím pojivové tkáně je nejvhodnější pro dlouhé vaření . Ta se po čase rozpustí a kousky masa změknou .

Guláši také nesvědčí příliš vysoká teplota . Pokrm by se měl vařit dlouho, ale na mírném ohni. Urychlení procesu může způsobit, že maso bude tvrdé a pružné . V tomto případě je nejdůležitější trpělivost .

Guláš se může snadno zkazit, pokud ho včas neosolíte. Nesmíte to udělat příliš rychle. Pokud maso osolíte příliš brzy, voda z něj vyteče a kousky budou tvrdé.

Jak změkčit maso v guláši?Maso v guláši se rozplývá v ústech. Stačí přidat lžíci nápoje na vaření

I když jsme udělali chybu, existují způsoby, jak pokrm napravit. Jedním z nich je trik, který používaly naše babičky. Ukázalo se, že ke změkčení masa stačí lžíce vodky přidaná do omáčky. Alkohol denaturuje bílkoviny v mase, což způsobí rychlejší rozpad vláken. Proces vaření se urychlí a můžeme si být jisti, že se maso na konci rozplyne v ústech.

Podobného účinku lze dosáhnout přidáním vína do dušeného masa. V tomto případě je další výhodou hlubší chuť a vůně pokrmu. Vzhledem k nižšímu obsahu alkoholu ho bude třeba přidávat více než vodky.

Přidáním vodky nebo vína do guláše se nemusíme starat o procenta. Při vysokých teplotách se rychle odpařují. I s přídavkem alkoholu bude guláš pro děti bezpečný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *