Tyto dezerty mají podobné názvy a trochu podobné chutě. Během letošních svátků si celá rodina, hlavně táta, napoleonský dort zamilovala a nikdo si napoleonský dort nenechal ujít. Recept na něj dostala moje maminka od ukrajinské kamarádky.
Dort „Napoleon“ byl velmi známý v zemích bývalého Sovětského svazu a na Ukrajině je stále velmi oblíbený. Nyní ho lze ochutnat v mnoha kavárnách a koupit v cukrárnách a pekárnách. Často se objednává na svátky. Považuje se za vynikající dezert, proto se mu často říká dort. Když se objevil na vánočním stole, všichni byli nadšeni.
Chuť je důležitější než příběh
Napoleonskýdort má svůj vlastní příběh, ale jak už to v kuchyni bývá, není známo, kolik je na něm pravdy. Podle všeho pochází z počátku 20. století a byl připraven ke stému výročí vítězství ruských vojsk nad Napoleonem Bonapartem. V případě Napoleona je však lepší řídit se spíše chutí než historickými souvislostmi. Nejedná se o rychlý a snadný moučník, ale spíše o moučník náročný na práci. Každé jeho sousto však způsobí, že nebudete litovat ani minuty jeho přípravy.
Lahodný a krásný
Dort „Napoleon“ je křehký tenký plát, proložený pudinkovým máslovým krémem s tóny vanilky. Dohromady chutnají prostě dokonale, dort se rozplývá v ústech. Na stole vypadá nádherně, zejména po rozkrojení, kdy je vidět mnoho vrstev. Mohou připomínat klasický medový dort. Nesporným kladem tohoto dortu je, že se stává chutnějším již po 2-3 dnech. Pak se vrstvy dokonale spojí a vrchní část bude dokonale nasáklá krémem. Tak to dělala i moje maminka. Vánoční hosté si tento moučník nemohli vynachválit, nezbyl z něj ani drobeček. Táta už začal maminku přemlouvat, aby napoleonku připravila na Nový rok.
Napoleonský dort
Složení:
Na desky:
- Vezměte si s sebou: 3 hrnky mouky,
- 1 vejce,
- 150 g másla,
- 2 lžíce octa,
- 200 ml vody.
Na krém:
- Potřebujete: 800 ml mléka,
- 120 g moučkového cukru,
- 40 g pšeničné mouky,
- 20 g bramborové mouky,
- 4 žloutky,
- semínka z jednoho vanilkového lusku,
- 200 g měkkého másla.
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravíme těsto. Studené máslo smícháme s moukou do homogenní hmoty. Poté přidáme ocet, vodu, vejce a uhněteme těsto. Když se stane homogenním a pružným, vytvarujte z něj kouli. Vložíme je na hodinu do lednice, aby ztuhly.
- Poté těsto rozdělte na 16 dílů. Každý díl tence rozválíme a vytvoříme kruh. Z připraveného těsta vykrajujte stejná kolečka o průměru 22 cm a propíchejte je vidličkou.
- Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je při teplotě 200 °C po dobu 5 minut. Stejným způsobem připravte další kolečka těsta. Upečte 16 kusů a nechte je vychladnout.
- Na přípravu krému nalijte asi 200 ml mléka a smíchejte ho s moukou, moučkovým cukrem, extraktem a žloutky. Přísady by se měly spojit.
- Zbylé mléko přivedeme v hrnci k varu. Když se začne vařit, vlijte do něj připravenou pudinkovou směs. Mícháme, dokud směs nezhoustne a opět se nezačne vařit. Poté ji dejte stranou, aby vychladla.
- Máslo o pokojové teplotě vyšlehejte do pěny. Po lžících přidávejte pudinkovou směs. Míchejte, dokud krém nezhoustne, a na závěr přidejte vanilková semínka.
- Krémem potřete první vrstvu a poté další vrstvy. Hotový dort zabalte do fólie a uložte do chladničky alespoň na 5 hodin.
- Tradičně se na napoleonský dort pekla další bábovka, která se pak jemně rozdrobila a posypala na dort. Můžete také použít nadrobno nasekané ořechy a ovoce.