Sušenky z pomeranče a listového těsta jsou rychlou a snadnou variantou odpolední svačiny, a to i té sváteční. Vypadají působivě a úžasně voní. Podávejte je teplé s kopečkem zmrzliny a vaši hosté se budou dožadovat dalších. Je to jeden z mých nejoblíbenějších dezertů, miluje ho celá moje rodina. Dnes se s vámi podělím o mnohokrát osvědčený recept – udělejte plnou vidličku.
Pečení z hotového listového těsta je skvělou volbou pro gurmánský dezert a můžete ho připravit během několika minut. A ano, z listového těsta můžete vytvořit spoustu věcí, například dát dovnitř jablka, hrušky, banány, tvaroh nebo slané náplně. Nic se však nevyrovná nádherné citrusové chuti a vůni, která se rozléhá po celém domě a při které se vám sbíhají sliny. Moji sousedé vždycky poznají, když peču.
Ingredience na pomerančové sušenky a těsto z listového těsta
Základem jsou zde pomeranče, které dodávají pečivu hlavní chuť. Proto vybírejte ty kvalitnější. A protože se podávají se slupkou, nejlepší jsou ty, které nejsou ošetřeny postřiky a pocházejí z ekologického zemědělství.
- 800 g listového těsta (budete potřebovat 2 pláty)
- 2 pomeranče
- 30 g cukru
- 200 ml vody
- oblíbený džem
- 1 žloutek
- moučkový cukr
- mandlové vločky
- v případě potřeby: zmrzlina
Jak připravit pomerančové sušenky z listového těsta?
- Pláty listového těsta vyndejte z lednice alespoň hodinu před přípravou pečiva. Musí se zahřát na pokojovou teplotu, jinak může popraskat a roztrhat se.
- Připravte si kuchařský a cukrářský kruh na vykrajování koleček a talíř nebo misku s moukou – nemusí být vůbec prosátá. Listové těsto opatrně rozložte, namočte kroužek do mouky a vykrájejte kolečka. Mezi nimi nechte co nejméně místa. Položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Nyní je čas na pomeranče. Je třeba je opatrně oloupat a zalít vroucí vodou, aby se odstranilo co nejvíce nečistot. To je důležité, protože pro recept potřebujete celé ovoce. Pokud se vám podařilo koupit bio, můžete spaření vynechat. Nakrájejte je na plátky o tloušťce půl až jeden centimetr.
- Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu a pak míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vznikne tak cukrový sirup. Vložte do něj plátky pomeranče a vařte na mírném ohni 15 minut.
- Zatímco se pomeranče vaří v sirupu, potřete polovinu plátků listového těsta oblíbeným džemem. Pokud je velmi řídký, můžete to udělat pomocí cukrářského sáčku nebo jen rozetřít lžící a okraje nechat suché. Je to důležité, bez toho by sušenky nemusely držet pohromadě. Stejně dobře poslouží i džem. U mě doma nejrychleji mizí ty s pomerančovým, citronovým nebo ananasovým džemem. Ale myslím, že stejně dobré by byly i s jablečnou a hruškovou marmeládou nebo mangovým pyré či kiwi marmeládou.
- Pomeranče dávám na kolečka s džemem. Neslévám je, protože všechna ta tekutina má velmi příjemnou chuť. Ale každý kousek uchopím kleštěmi a jemně jím zatřepu nad pánví. Pokud se ho na koláč dostane příliš mnoho, rozteče se po celé ploše a ztíží nebo dokonce znemožní slepení okrajů. Když jsou všechny hotové, položím na ně zbytek koleček. V tomto okamžiku budete potřebovat vidličku. Přitiskněte ji k okraji ze všech stran, vytvoří se charakteristický vzor a sušenky se slepí. Tuto metodu pravděpodobně znáte z výroby knedlíků.
- Oddělte bílek od žloutku. Bílek nebudete potřebovat, ale až budu mít více času, udělám z něj hned mini quiche. Žloutek však budete muset vyšlehat vidličkou. Rozetřu ho na každou oranžovou sušenku z listového těsta, včetně okrajů. Zjistila jsem, že nejrychlejší a nejpřesnější je to udělat silikonovým štětcem. Dodatečně posypu vrchní část mandlovými lupínky.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia na horní a dolní ohřev. Vložte dovnitř připravené pomerančové sušenky a začněte měřit 25 minut. Když jsou dobře propečené, vyndejte je a nechte vychladnout, poté je posypte moučkovým cukrem. Podávám je ještě mírně teplé s kopečkem smetanové zmrzliny. Klidně se však můžete rozhodnout pro vanilkový nebo pomerančový sorbet – návrh pro opravdové znalce citrusových chutí.
- Tip: můžete vynechat moučkový cukr a podávat pomerančové sušenky a listové těsto jen s vrstvou mandlí na povrchu. Bude to vynikající a aromatické. Opravdoví mlsouni však mohou moučkový cukr nahradit čokoládovou polevou nebo vanilkovou omáčkou.