Smíchejte s medem. Po svátcích se stanou chutným doplňkem snídaně.

Vyhazovat ovoce z kompotu „Štědrý večer“ se nevyplatí. Díky nim připravíte zdravé, chutné a často překvapivé pokrmy, které dodají vašemu každodennímu jídelníčku trochu vánočního kouzla.

Kompot ze sušeného ovoce je jedním z nejdůležitějších nápojů na Štědrý den. Je aromatický, plný pikantního koření a přirozené sladkosti a skvěle se hodí ke štědrovečernímu menu. Když se však všechny sklenice vyprázdní, zůstane ovoce – šťavnaté, měkké, ale často vnímané jako zbytečný zbytek.

Ovoce z kompotu se dá dobře využít.

Sušená jablka, hrušky, švestky a meruňky jsou pokladnicí vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Podporují imunitu, zlepšují trávení a mají pozitivní vliv na nervový systém. Co s nimi dělat po svátcích

1. Ovocné pyré k snídani

Ovocný kompot je skvělým základem pro sladkou snídani. Stačí je lehce osladit medem nebo javorovým sirupem a podávat je jako přílohu:

  • ovesné kaši,
  • prosa,
  • rýže a mléka,
  • vafle nebo palačinky.

Díky své krémové konzistenci se pěna skvěle hodí k rannímu jídlu a dodá mu sváteční chuť.

2. Sladké knedlíky

Ovocný kompot je ideální jako náplň do knedlíků. Stačí je nakrájet nadrobno, smíchat s trochou skořice a vanilkového cukru a naplnit těsto na knedlíky. Podávejte je se zakysanou smetanou a posypané moučkovým cukrem a stanou se jedinečným pokrmem, který se bude líbit dětem i dospělým.

3. Domácí konzervování

Pokud vám zbylo hodně ovoce, můžete z nich vyrobit domácí džem nebo marmeládu. Stačí je povařit s malým množstvím cukru a citronové šťávy a pak je dát do sklenic. Tato pochoutka se výborně kombinuje s:

  • palačinkami,
  • sladkými bramborovými lívanci,
  • čerstvými rohlíky.

4. ochucený koláč

Ovocný kompot lze přidávat do různých druhů pečiva:

  • kynuté těsto,
  • pusinky s krémem a ovocné pěny,
  • sladké palačinky s čokoládovou polevou.

Vyplatí se nezapomenout z ovoce před přidáním do těsta důkladně vymačkat přebytečnou tekutinu. Ovocná směs může být také přísadou do dortových nanuků (kuliček s polevou na špejli) nebo baget.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *