Vliv denní konzumace banánů na ledviny

Banán je nejen jedním z nejkonzumovanějších druhů ovoce na světě, ale také jedním z nejzdravějších. Je vynikajícím zdrojem draslíku, vlákniny a vitaminů C a B6. Je také velmi všestranný, protože se dá jíst syrový, vařený nebo se používá jako přísada do mnoha receptů, například do koláčů, koktejlů a chleba.

Díky své sladké chuti a jemné struktuře je oblíbenou alternativou pro děti i dospělé. Navíc je to velmi vhodné ovoce pro konzumaci mimo domov, snadno se přepravuje a je velmi hygienické (můžete ho loupat rukama, aniž byste si je ušpinili). Přestože má více kalorií než jablko nebo hruška, stále se jedná o nízkokalorický produkt, protože jeho kalorie nedosahují 100 kcal na 100 gramů.

Jak všichni víme, banán je bohatý na draslík, minerál, který hraje zásadní roli ve funkci ledvin, protože stimuluje tvorbu moči. V důsledku toho nám jeho konzumace může v této činnosti velmi pomoci. Samozřejmě by jeho konzumace měla být podle některých odborníků na zdraví umírněná.

A v případě selhání ledvin je lepší se mu vyhnout, protože udržení dostatečné hladiny draslíku je životně důležité. Pokud ledviny nepracují správně, nemusí být schopny odstranit veškeré potřebné množství draslíku, což vede k nahromadění příliš velkého množství draslíku v krvi a způsobuje dýchací potíže nebo dokonce srdeční infarkt.

Přesto má banán mnoho vlastností , mezi které patří:

1. ideální pro sportovce

Je jedním z nejlepších přírodních regenerátorů, zejména pro vysoce profesionální sportovce nebo náročné tréninky.

2. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním

Obsahuje tři klíčové živiny, jako je draslík, vláknina a antioxidanty. Existují přesvědčivé vědecké důkazy, že příjem draslíku pomáhá vyrovnávat krevní tlak, který je důležitým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění.

3 – Vyhněte se anémii

Pomáhá při tvorbě hemoglobinu a udržování dostatečné hladiny železa v krvi.

4. Snižuje krevní tlak

Je vynikajícím zdrojem hořčíku a draslíku, minerálů, které pomáhají uvolňovat cévy, usnadňují krevní oběh a pomáhají předcházet a snižovat krevní tlak.

5. Zlepšuje duševní zdraví

Obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která se podílí na tvorbě hormonů, jež zlepšují náladu a pomáhají relaxovat, a také hořčík, minerál, který zabraňuje depresím, snižuje úzkost a celkově zlepšuje náladu.

6. Pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu.

Díky obsahu vlákniny, která snižuje vstřebávání cholesterolu na úrovni střev, a obsahu draslíku, důležitého minerálu pro činnost srdce, pomáhá toto ovoce udržovat zdraví kardiovaskulárního systému a předcházet nemocem, jako je infarkt myokardu, ateroskleróza a mrtvice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *