Je škodlivé jíst o Vánocích ohřívané jídlo? Tady je návod, co byste měli dělat, abyste neohrozili své zdraví.

  • V České republice je běžné jíst zbytky od štědrovečerní večeře i druhý den, což ale může způsobit vážné žaludeční potíže.
  • Štědrovečerní večeře je v České republice svátkem, který se vyznačuje kombinací sladkých a slaných chutí. Obvykle se podává krocan, treska, vepřová šunka nebo vepřová panenka v různých obměnách spolu s romeritos, bramborovou kaší, smetanou, těstovinami nebo jablečným salátem. Některé rodiny však dávají přednost mexickým pokrmům, jako je pozole, tamales nebo tostadas de tinga, picadillo nebo pata.
  • Tato jídla se obvykle vaří ve velkých porcích, takže často zůstávají zbytky jídla na další den. Tento jev je známý jako vánoční převařování a vyznačuje se tím, že se chutě pokrmů koncentrují, což vede k jejich lepší chuti.
  • Přestože se v českých rodinách zbytky štědrovečerní večeře konzumují následující den, tj. na Štědrý den, často se řádně neuchovávají. To může vést k tvorbě mikroorganismů a v důsledku toho k vážným žaludečním potížím.
  • Doporučuje se nepřejídat.
  • Dr. Patricia Quevedo má na tuto problematiku jiný názor. Podle rozhovoru, který poskytla časopisu – jsou vánoční večeře ideálním prostředím pro tvorbu mikroorganismů.„Mikroorganismy, které škodí, dávají přednost potravinám bohatým na bílkoviny, jako jsou tamales s masem, krůtí maso nebo jiný živočišný produkt,“ říká.
  • „Chcete-li je uchovat, musíte zvážit, kdy je budete skladovat, jak dlouho je chcete uchovávat. Pokud se ohřívané jídlo bude konzumovat ze dne na den, stačí ho uložit do chladničky, ale pokud ho chcete ohřát čtyři dny po uvaření, mělo by se zmrazit,“ řekl.
  • Zde je několik tipů, které vám pomohou udržet potraviny v optimálních podmínkách pro konzumaci a vyhnout se žaludečním infekcím.
  • Rady, jak udržet potraviny v dobrém stavu
  • Rafael Carbajal, doktor biochemického inženýrství:
    • Udržujte potraviny při teplotě nejméně 70 stupňů Celsia.
    • Horké jídlo by nemělo být ponecháno mimo chladničku déle než dvě hodiny.
    • K uchovávání potravin v chladničce používejte skleněné nádoby se vzduchotěsnými víčky.
    • Maximální teplota v chladničce by měla být 4 stupně Celsia.
    • Vařené potraviny umístěte na horní polici chladničky.
    • Potraviny před uskladněním vždy převařte
  • Dr. Carbajal říká, že ti, kteří dodržují tyto rady, mohou zbytky od štědrovečerní večeře skladovat od týdne v lednici až po tři měsíce v mrazáku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *