Horká babička: oblíbený vánoční nápoj s vaječným koňakem

Horkou babičku milujeme, protože nám v chladných zimních dnech přináší příjemné chvíle a další potěšení.

Některé věci nevyžadují mnoho, ale přesto vám přinesou opravdové chvíle štěstí. Horká babička je právě takovou věcí. Nikdy jste o ní neslyšeli? Horké mléko s vaječným koňakem vám v chladných dnech dopřeje teplo, smetanu a udělá vám spoustu radosti.

Horká babička v chladných dnech

Znáte ji z vánočního jarmarku a večírku po lyžování: horká babička. Ne, není to čiperná důchodkyně, která se chce dozvědět víc. Je to lahodný horký nápoj, který rozjasní pochmurné zimní dny sladkým pitím. Samozřejmě vždy s mírou, to je pochopitelné.

„Horká babička“ se připravuje velmi snadno a potřebujete k tomu jen několik málo ingrediencí. Mnohé z nich nejsou povinné, ale mezi základní ingredience patří mléko, vaječný koňak a žloutky.

Nejprve je třeba ohřát mléko v hrnci, ale ne na nejvyšší teplotu. Nechte ho pomalu zahřát a přidejte žloutek. Je důležité, aby se obsah hrnce při vaření nevařil, zejména při přidávání vaječného likéru. „Horká babička“ je ochucená malým množstvím muškátového oříšku, který dodává vaječnému mléku lehce nasládlé koření. Nejlepší je použít celý muškátový oříšek, který je třeba do mléka nastrouhat. Vhodný je samozřejmě i granulovaný muškátový oříšek, který můžete koupit ve skleničce v supermarketu. Čerstvě nastrouhaný má však ještě intenzivnější chuť.

Pokud je „Horká babička“ velmi horká, můžete hrnec sundat z plotny a jeho obsah nalít do dvou šálků nebo krásných sklenic. Nápoj si vychutnejte tak, jak je, nebo ho ozdobte šlehačkou, strouhanou skořicí, kakaovým práškem a čokoládovými hoblinkami. Podle toho, co máte rádi.

Milujeme (zimní) koktejly s vtipnými názvy! K Horké babičce se někdy přidává Mrtvá teta, Hot Toddy s whisky nebo horká Piña Colada, i když Piña Colada ve skutečnosti znamená v překladu studený ananas. Jaká to oslavovaná kapela!

Horká babička

Ingredience

  • 400 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 150 ml vaječného koňaku
  • 1 špetka strouhaného muškátového oříšku

příprava

  • Mléko zahřejte v hrnci na mírném ohni a přidejte žloutky.
  • Přidejte vaječný koňak a trochu strouhaného muškátového oříšku a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Poznámka: Obsah hrnce by neměl přijít do varu.
  • Nápoj nalijte do dvou sklenic nebo šálků a vychutnejte si ho, dokud je ještě horký.

Poznámky

Nápoj podle potřeby ozdobte šlehačkou, čokoládovými hoblinkami a/nebo kakaovým či skořicovým práškem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *