Vypadá rychle a krásně: vánoční bochníková bábovka
Rozjímavé Vánoce jsou ideální záminkou, jak potěšit rodinu a přátele domácím pečením. Šťavnatý a vánočně laděný bochník vnese do vašeho domova nejen tradiční vůni skořice a perníku, ale zaujme také kombinací světlého a tmavého těsta, které vytváří krásný mramorový vzor. Ať už se jedná o sladkou tečku za slavnostní večeří nebo o suvenýr na vánoční večírek, tento bochník zaručeně potěší každého. Nechte se tímto receptem inspirovat a vneste na stůl nádech vánoční radosti!
Složení:
Na formu na chléb:
- Trochu tuku na vymazání formy
Pro lehké těsto: Vezměte si na pomoc těsto, které je vhodné pro přípravu těsta:
- Na těsto: 225 g měkkého másla nebo margarínu
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- 4 vejce (velikost M)
- 275 g pšeničné mouky
- 3 lžičky kypřicího prášku bez prášku do pečiva
- asi 2 lžíce mléka
Na tmavé těsto:
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička perníku
- 50 g mletých pražených lískových oříšků
- 1 lžička kakaa
- asi 3 lžíce mléka
Na ozdobu:
- (hodí se i obyčejná plnotučná mléčná poleva).
- různobarevné posypky (nejlépe s vánočním motivem)
Příprava: Vánoční cukroví připravte z mouky a cukru:
- Příprava: Formu na chleba vymažte máslem a troubu předehřejte na 180 stupňů horního a dolního ohřevu nebo 160 stupňů horka.
- Příprava těsta: Máslo nebo margarín dejte do mísy a mixérem vymíchejte dohladka. Postupně přidávejte cukr, vanilkový cukr a sůl, dokud nevznikne hustá směs. Každé vejce vmíchejte při vysokých otáčkách po dobu asi 30 sekund. Smíchejte mouku a prášek do pečiva a střídavě s mlékem vmíchejte ve dvou dávkách při střední rychlosti.
- Upečte vánočku: formu na chléb naplňte asi dvěma třetinami světlého těsta. Na tmavé těsto smíchejte skořici, perník, lískové oříšky a kakao s mlékem a vmíchejte do zbývajícího světlého těsta. Tmavé těsto rozetřete na světlé těsto a vidličkou projeďte vrstvami těsta, abyste vytvořili mramorový vzor. Formu na chléb postavte na mřížku v troubě. Asi po 15 minutách pečení koláč ostrým nožem podélně nařízněte do hloubky asi 1 cm. Po 55 minutách vyzkoušejte paličkou, zda je koláč upečený. Když se těsto na tyčinku již nelepí, je koláč hotový.
- Zdobení: Koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Poté ve vodní lázni rozpusťte polevu a přelijte ji přes koláč. V případě potřeby jej pak ozdobte barevným posypem.
Dobrou chuť!