Před 100 lety byla nezbytnou součástí vánočního stolu. Dezert, který působí jako náplast na střeva.

Dnes je pryč a je spojován spíše s moučníkem z mateřské školy, ale před mnoha lety se na vánočním stole vyskytoval často. Ideální na závěr těžkého jídla plného hub a zelí. Vaše střeva vám budou za takový dezert vděčná.

Brusinkový kisel je pochoutka, která byla v předválečných Čechách nezbytným vánočním pokrmem. Byl to dezert, který byl odpovědí na těžké časy. Hospodyňky hledaly levné recepty, které by jim zpříjemnily Vánoce. V té době bylo oblíbené želé, které se vyrábí z několika jednoduchých a levných surovin.

Brusinkové želé je pochoutka z dávných dob

Recept na želé bychom našli téměř v každé kuchařské knize z přelomu 19. a 20. století. Podávalo se teplé i studené jako sladká tečka za štědrovečerní večeří. Jeho sytě červená barva a lehce nakyslá chuť dokonale dotvářely celou hostinu. Díky své husté, uklidňující konzistenci je želé ideálním dezertem, který nejen uspokojí chuť na sladké, ale má také uklidňující účinky na žaludek.

Brusinky jsou bohaté na vitamin C, který posiluje imunitu, a antioxidanty, které chrání tělo před škodlivými volnými radikály. Vláknina obsažená v plodech, ze kterých vyrábíme želé, podporuje střevní peristaltiku, zlepšuje trávení a zabraňuje zácpě. Želé působí jako obvaz na podrážděná střeva, vytváří ochrannou vrstvu na jejich membránách a urychluje hojení. Je také lehce stravitelné, takže pomůže zklidnit trávicí systém po velké vánoční hostině.

Složení:

  • Složení: 300 g čerstvých nebo mražených brusinek,
  • 400 ml vody,
  • tyčinka skořice,
  • několik hřebíčků,
  • cukr podle chuti
  • 2 lžíce bramborové mouky
  • nepovinné: šlehačka na podávání.

Způsob přípravy:

  1. Vložte brusinky do hrnce a zalijte je vodou. Přidejte tyčinku skořice a několik hřebíčků.
  2. Vařte na mírném ohni, dokud ovoce nezměkne a šťáva nevytéká.
  3. Horký vývar přecedíme přes síto, abychom oddělili ovoce od tekutiny. Šťávu nalijte zpět do pánve.
  4. Přecezenou šťávu znovu ohřejte.
  5. V malém množství studené brusinkové šťávy rozpusťte bramborovou mouku a důkladně promíchejte, aby se v ní netvořily hrudky.
  6. Moučnou směs vlijte do vroucí šťávy a neustále míchejte. Vařte na mírném ohni, dokud želé nezhoustne.

Hotové želé nalijte do pohárů a podávejte teplé nebo studené. Ozdobte šlehačkou. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *