Téměř každý je jí špatně: s tímto trikem na kiwi můžete z každého ovoce vytěžit maximum.

Někteří lidé už slupky kiwi jedí, jiní jsou stále dost skeptičtí. Existují dobré důvody, proč je slupka nejen jedlá, ale dokonce prospěšná. Objasnění: Kibi je velmi důležité, aby se v něm nacházely další potraviny.

Vyčistit kiwi? Ať tak či onak!!! Alespoň tak by na tuto otázku odpověděla většina společnosti. Drobné zelené ovoce s mírně nadýchanou slupkou je oblíbené zejména v müsli, ovocných salátech nebo smoothie, ale většina lidí je loupe.

Kiwi se slupkou: skutečná výživová bomba

Kiwi je skutečným posilovačem zdraví a je plné důležitých živin, jako je vitamín C, vitamín K a vitamíny skupiny B. V kiwi je také obsaženo velké množství vitamínů, které jsou důležité pro zdraví. Vitamin C je skvělým podporovatelem imunitního systému a vitamin K podporuje normální srážlivost krve. Vitaminy skupiny B jsou prospěšné pro zdraví naší pokožky, vlasů a buněk a podporují zdravý nervový systém. Kiwi je také prakticky bez tuku a obsahuje pouze asi 54 kalorií na 100 gramů.

Studie prokázaly, že zdraví prospěšné účinky se ještě zvýší, pokud budete kiwi jíst se slupkou: díky tomu můžete vstřebat více vlákniny, vitaminů a antioxidantů. Příjem vitaminu C, vitaminu E a polyfenolů se také zvýší, když budete kiwi jíst se slupkou, což vám umožní dále chránit tělo před volnými radikály a posílit imunitní systém. Přesněji řečeno, příjem cenných živin se zvýší až o 50 %, což přináší významné výhody pro trávení a zasycení.

Tip na přečtení : Skoro všichni je jedí špatně: s tímto trikem získáte z každého ovoce maximum

Věděli jste, že. Kiwi je malé ovoce, které vypadá podobně jako zelené kiwi, ale je mnohem menší a lépe se jí. Má hladkou jedlou slupku a zelenou dužinu, která mu dodává klasickou chuť kiwi, ale je jemnější a sladší. Je bohaté na vitamin C, antioxidanty a vlákninu a nabízí stejné zdraví prospěšné látky jako větší kiwi, ale v kompaktnější formě.

Odrůdy kiwi: jak se liší?

Ve skutečnosti existuje asi 60 různých odrůd kiwi, přičemž zelené kiwi je v Německu pravděpodobně nejznámější pro svou výraznou kyselou chuť. Slupka tohoto kiwi je poměrně tlustá a nadýchaná, takže jeho konzumace se slupkou může být poněkud nepříjemná, protože mnozí lidé si na tuto strukturu musí zvyknout.

Zlaté kiwi má hladkou, tenčí slupku a žlutě až zlatě zbarvenou dužinu. Jeho chuť je mnohem sladší a méně kyselá než u zeleného kiwi. Díky hladšímu povrchu je tato odrůda vhodná zejména pro konzumaci se slupkou. Obsahuje také mnoho živin, včetně vitaminu C a vlákniny, ale bez vláknité struktury, která odrazuje od konzumace zeleného kiwi.

Na co si dát pozor při konzumaci „celé“ zeleniny?

Pokud chcete kiwi jíst se slupkou, měli byste ho nejprve stejně jako ostatní ovoce dobře omýt, abyste odstranili případné nečistoty. Je také dobré se zaměřit na bio kvalitu, protože ta nepoužívá syntetické pesticidy, které se pak mohou usazovat na slupce.

Zda budete kiwi jíst se slupkou, nebo bez ní, záleží jen na vás. Kromě toho, že je konzumace kiwi se slupkou zdraví prospěšná, vám musí ovoce ve svém tvaru stále chutnat. Pokud nad představou chlupatého plodu stále kroutíte hlavou, doporučujeme kiwi rozříznout napůl a vydlabat. Díky tomu si stále můžete udělat poměrně blízkou představu o slupce a jejích zdraví prospěšných účincích, aniž byste ho museli jíst celé.

Tip: Zejména pro přípravu smoothies můžete zlatou verzi kiwi vhodit do mixéru spolu se slupkou, abyste získali zdraví prospěšné účinky slupky, aniž byste ji ochutnali.

Konzumace kiwi se slupkou: zcela bezpečné?

Navzdory všem výhodám konzumace kiwi se slupkou totiž existuje pro některé lidi i zdravotní riziko: slupka je bohatá na oxaláty. Oxaláty jsou molekuly, které v kombinaci s vápníkem mohou u citlivých lidí přispívat k tvorbě ledvinových kamenů. Pokud již víte, že jste k tomu předurčeni, měli byste se od mísy držet dál. Bohužel to nejsou jen slupky kiwi, ale také čokoláda, špenát nebo brokolice. U lidí, kteří jsou citliví na slupky ovoce nebo některé rostlinné látky, se po konzumaci slupek kiwi mohou objevit i alergické reakce, jako je svědění, otoky nebo žaludeční nevolnost. To platí zejména pro osoby, které jsou náchylné k alergiím na ovoce.

Pokud vám však tyto dva body nevadí, je pro vás konzumace kiwi se slupkou pravděpodobně bezpečná a stále většinou zdravá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *