Podceňovaná přísada do vánočního kompotu. Lék na srdce, kosti a imunitu

Na štědrovečerním stole se vedle svátečních pokrmů objevuje tradiční nápoj, který má stejně příznivců jako odpůrců. Sušený kompot má výraznou chuť, která ne každému chutná. Obsahuje však mnoho cenných živin, díky kterým si zaslouží pozornost. Zjistěte, proč stojí za to si ho letos připravit.

Sušené švestky jsou jednou z ingrediencí, které často přehlížíme. Přitom budou nejen chutným zpestřením vašeho jídelníčku, ale také cenným zdrojem výživových hodnot.

Proč byste měli jíst sušené švestky?

Sušené švestky mají jiné vlastnosti než jejich čerstvé protějšky. Za prvé obsahují sedmkrát více vlákniny. Proto je tento produkt považován za lék proti zácpě – zlepšuje trávení a zlepšuje střevní peristaltiku. Další výhodou je, že švestky zpomalují vstřebávání cukru a zabraňují jeho prudkým výkyvům. I přes svůj kalorický obsah se doporučují lidem, kteří se snaží zhubnout.

Díky vysokému obsahu vlákniny podporují sušené švestky kardiovaskulární systém. Její působení je dále podpořeno draslíkem a antioxidanty. Pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění v budoucnu.

Antioxidanty v kombinaci s vitaminy skupiny B mají vliv také na naše zdraví a pleť. Pomáhají vám vypadat zdravě a zpomalují proces stárnutí vašeho těla. Kromě toho mají švestky pozitivní vliv na naše kosti. Díky obsahu vitaminu K a manganu podporují zdraví kostí a jejich každodenní konzumace i malého množství může zlepšit hustotu kostních minerálů a snížit riziko zlomenin.

Sušené švestky jsou součástí štědrovečerního kompotu.

Kompot ze sušeného ovoce je tradiční nápoj podávaný na Štědrý den. Nejčastěji se připravuje ze sušeného ovoce, jako jsou jablka, hrušky, meruňky, brusinky nebo švestky. V obchodech můžeme často koupit hotové směsi s různými poměry, které stačí namočit a povařit.

Je však třeba mít na paměti, že do sušeného kompotu lze použít jen několik málo ingrediencí nebo koření. Pokud nám tedy tento nápoj zatím nevyhovuje, můžeme experimentovat. Nabízíme kompot pouze ze sušených švestek. Má jedinečnou vůni a nasládlou chuť, kterou lze zvýraznit skořicí a hřebíčkem. Než se pustíme do jeho přípravy, ujistěme se jen, že švestky jsou pouze sušené. Uzené ovoce bude mít příliš výraznou chuť a nebude chutnat příjemně.

Recept na vánoční kompot se sušenými švestkami

Ingredience: 

  • 300 g sušených švestek,
  • 1-3 lžíce cukru,
  • 1,5 litru vody,
  • tyčinka skořice,
  • několik hřebíčků.

Švestky omyjeme a zalijeme 0,5 litru studené vody. Nechte je namočené asi 2-3 hodiny. Po uplynutí této doby převařte v hrnci zbývající litr vody a pak do něj švestky spolu s vodou, ve které se máčely, vhoďte. Přidejte koření a vařte asi 30 minut. Po této době ochutnejte a podle chuti oslaďte. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Kompot podávejte vychlazený. Pokud nám vadí částečky ovoce, můžeme je propasírovat přes síto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *