Nejlepší způsob namáčení hub. Dělávaly to už naše babičky, účinek vás překvapí.

Sušené houby jsou produktem, který se vyplatí mít v kuchyni po celý rok. Jejich přidávání do různých pokrmů zvýrazní jejich chuť. Jak je namočit, abyste z nich získali intenzivní aroma a chuť? Moje babička na to měla skvělý způsob!

Sušené houby jsou jednou z nejoblíbenějších potravin (spolu s kysaným zelím), které se jedí v prosinci, zejména před svátky. Pamatuji si, jak sušené houby visely ve spíži mé babičky a později i mé maminky. Obě je přidávaly do různých pokrmů po celý rok, aby zvýraznění jejich chuti. Dodnes si pamatuji lehce houbovou chuť krup, vývaru, červeného boršče, masových a zeleninových omáček.

Sušené houby namočené ve vývaru nejenže vylepšily chuť polévek nebo omáček připravených z vývaru, ale také získaly lepší, bohatší chuť. Co si pamatuji, byl tento způsob namáčení hub v kuchyni naší rodiny běžný. Moje babička a maminka nenamáčely houby v obyčejné vodě nebo mléce (jak to někteří lidé dělají), ale v odvaru nebo nálevu z bylinek a koření.

Důležitý je samozřejmě i způsob sušení hub. Moje rodina houby před sušením velmi pečlivě očistila, aby se mohly přidávat do polévek bez rizika přidání písku nebo jiných nečistot.

Jak sušené houby namočit (podle babiččina receptu)?

U babičky doma byl vždy zeleninový nebo masový vývar. Babička si ho připravila předem, zamrazila ho a pak ho používala k vaření různých pokrmů. Často tedy namáčela houby do teplého (ale ne horkého!) vývaru a po několika hodinách (obvykle 5-6 hodin, ale lze i déle), když změkly, uvařila ve vývaru nějaké jídlo a houby nakrájela a přidala buď k mletému masu, nebo k zelí, nebo do samotné polévky (pokud byl v jídelníčku například boršč nebo houbová polévka).

Pokud neměla po ruce vývar, použila jiný způsob. Do teplé vody přidala čerstvé koření, jako je petržel, tymián, rozmarýn, sušený bobkový list a nové koření, a v této vodě namočila sušené houby. Po několika hodinách houby změkly a voda z tohoto namáčení se stala voňavou, vonící po bylinkách a houbách, a sloužila jako základ pro pokrm, jako je rizoto s lesními houbami.

Důležité! Při namáčení hub je třeba mít na paměti dvě věci. Za prvé by se nikdy neměly zalévat horkou, vařící tekutinou, pouze teplou tekutinou. Za druhé, v žádném případě nesmíte vylévat vodu, ve které se houby „koupaly“. Může být základem nebo přísadou do mnoha pokrmů, zlepšuje jejich chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *