Zapomeňte na houby. Do štědrovečerních knedlíků se zelím přidávám ještě jednu ingredienci.

Tato neobvyklá náplň do knedlíků odkazuje na štědrovečerní tradici, ale zároveň ji poněkud popírá. Knedlíky se zelím a krupicí se vydaří vydatně a neobvykle. Stojí za to je vyzkoušet – když ne na Štědrý den, tak alespoň v některý z prosincových dnů.

Vareniki se zelím bez hub

Lidem, kteří celý rok čekají na tradiční vánoční pokrmy, může slogan „zapomeňte na houby“ připadat svatokrádežný. Tento výrobek s výraznou chutí má však i své odpůrce. Tuto kombinaci může vyzkoušet každý, kdo se chce rozloučit s houbami, ale nevzdat se vánočních knedlíků .

Je to o to zajímavější, že pohanka sice není tak výrazná jako lesní plody, ale má velmi charakteristickou chuť. Hodí se nejen k vařenému kysanému zelí, ale i k nekynutému těstu na knedlíky. Příjemným bonusem je zde kontrast textur.

Varenyky se zelím a krupicí na hody

Krupicová kaše možná nepatří k základním součástem našich současných svátečních rituálů, ale pokud jde o polskou kulinářskou tradici , rozhodně si zaslouží ocenění. Obiloviny jsme jedli dříve, než se objevila rýže a těstoviny. Stále bychom je měli jíst co nejčastěji, protože jsou jednou z nejlepších příloh k večeři, dodávají dlouhotrvající pocit sytosti a tělo je dokonale stráví.

Složení

500 g kysaného zelí

150 g pohankových krupic

1 cibule

500 g mouky

50 g másla

Sůl, pepř

Štědrovečerní knedlíky

Kroupy propláchněte a uvařte je v osolené vodě doměkka. V samostatném hrnci uvařte také zelí. Po scezení ho nakrouhejte. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na malém množství másla nebo rostlinného oleje.

Rozpustíme 50 g másla a necháme vychladnout. Na plech prosejeme mouku a sůl. V mouce uděláme důlek a nalijeme do něj 250 ml horké vody. Těsto nakrájejte nožem a po vychladnutí ho prohněťte rukama. Mezitím přidejte rozpuštěné máslo.

Když se těsto promění v hladkou, pružnou hmotu, zabalte ji do fólie a nechte 10 minut odpočívat. V míse smíchejte ingredience na náplň – zelí, krupici a glazovanou cibuli. Dochutíme solí a pepřem.

Těsto rozdělte na malé kousky a rozválejte je na tloušťku asi 1 mm. Skleničkou vykrajujte disky, které naplňte lžičkou zelí a krupice a uzavřete. Knedlíky vařte v osolené vodě 3 minuty poté, co vyplavou .

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *