Kapr je ryba, kterou si mnoho lidí spojuje s Vánocemi. Není divu – často je jedním z dvanácti chodů štědrovečerní večeře. Ukazuje se však, že k této rybě existuje alternativa. Řeč je o tloušti, kterého někteří lidé považují za chutnějšího než kapra. Zjistěte, v jakých variantách ho lze připravit!
Kapr velký je chutnou alternativou kapra. Obsahuje mnoho cenných látek
Kaprvelkohlavý, známý také jako „tloušť“, je sladkovodní ryba z Asie, která se chová i v České republice. Ukazuje se, že o něm mnoho lidí neslyšelo, což je škoda, protože může být chutnější alternativou kapra u štědrovečerní večeře. Maso této ryby má charakteristickou chuť. Je lehké, libové a postrádá takzvanou „chuť bahna“, která kapra často doprovází (proto je kapr pro mnoho lidí jednoduše nechutný).
Zajímavé je, že kapr obsahuje mnoho cenných živin. Je vynikajícím zdrojem lehce stravitelných bílkovin a zdravých nenasycených mastných kyselin (omega-3), které pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu. Ryby obsahují mnoho vitaminů důležitých pro fungování organismu (včetně vitaminů B6, B12, D) a minerálních látek, jako je fosfor a draslík. Proto stojí za to zařadit ji do svého jídelníčku a jíst ji nejen během štědrovečerní večeře.
Jak připravit tučnou rybu na Štědrý den?
Tlouště lze podávat na různé způsoby. Často se ryba připravuje pečená nebo marinovaná. Skvělou chuť má také při uzení. Během štědrovečerní večeře se může podávat také smažený. Pak se výborně kombinuje s vařenými brambory a salátem z bílého zelí.
Za zvážení však stojí i pečení tlouště s bylinkami v troubě s menším množstvím tuku. Jako zdravější alternativa se osvědčuje také vaření v páře. V každém případě ryba určitě potěší rodinu nebo hosty pozvané na vánoční večírek.