Nikdy není tak lahodný jako na Štědrý den, ale aromatický sušený kompot se vyplatí pít nejen o svátcích, a to kvůli jeho výživové hodnotě a samozřejmě jedinečné chuti, kterou můžeme obohatit některými přísadami. Co?
Dnes je kompot ze sušeného ovoce spojován především s Vánocemi, ale naši předkové pili tento lahodný nápoj mnohem častěji, po celý podzim a zimu. Sušení ovoce sklizeného v létě je velmi starý způsob uchovávání potravin, který se používal jak v selské, tak ve šlechtické kuchyni. Původně se k tomuto účelu využívalo slunce a vítr, postupem času se začaly používat také duté stromy (speciálně upravená ohniště) a pece. Dbalo se na to, aby se ovoce sušilo co nejdéle, aby se zachovala jeho chuť a vůně.
Tradičně se kompot podával na závěr štědrovečerní večeře. K jeho přípravě se používaly tři druhy ovoce: celé sušené maďarské švestky, nakrájená jablka (většinou odrůda Antonovka) a hrušky rozdělené na osminky nebo čtvrtky (většinou odrůda Klasa). Přisuzoval se jim magický význam: švestky zaháněly zlé síly, jablka zajišťovala lásku, zdraví a mír a hrušky dlouhověkost.
Postupem času se do kompotu přidávaly další pochoutky: meruňky, sultánky, citrusová kůra, skořice a další koření, například hřebíček nebo anýz. Stojí za to vyzkoušet i další, trochu neobvyklé přísady, které chuť nápoje vylepší.
Sušené ovoce – nutriční hodnota
Základem kompotu je samozřejmě sušené ovoce, které má velmi cenné vlastnosti, po usušení se stává koncentrovaným zdrojem živin, včetně draslíku (okysličuje mozek, zlepšuje koncentraci a myšlenkové procesy), hořčíku (chrání srdce a nervový systém), železa (hlavní složka hemoglobinu, který je mimo jiné zodpovědný za ukládání a transport kyslíku v červených krvinkách) a mědi (reguluje činnost mnoha enzymů).
Sušené ovoce, zejména švestky, jsou pokladnicí pektinu, tj. rozpustné vlákniny, která zvětšuje objem žaludku, navozuje pocit sytosti a podporuje správnou činnost střeva – zlepšuje jeho peristaltiku a reguluje proces vyprazdňování. Vláknina také zpomaluje trávení cukru, což vede ke spalování většího množství tuků.
Konzumace takto zpracovaného ovoce pomáhá neutralizovat škodlivou činnost volných radikálů, protože sušení zvyšuje koncentraci antioxidačních fenolových sloučenin. Často také obsahují pevnější dávku vitaminů, například vitaminu A.
Jak obohatit chuť sušeného kompotu
Hodnotné vlastnosti kompotu jsou samozřejmě ovlivněny výběrem vhodných produktů. Sušené ovoce by mělo pocházet z ověřeného zdroje, nejlepší je také vyhnout se pochoutkám konzervovaným sloučeninami síry (na etiketě pak stojí „obsahuje E220“, „obsahuje oxid siřičitý“, „obsahuje sírany“, „konzervováno sírou“, „konzerv. oxidem siřičitým“. „), protože jejich nadbytek může způsobit nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, a dokonce zhoršit příznaky astmatu.
Někdy se vyplatí tradiční kompotový recept trochu upravit přidáním ne zcela zřejmých ingrediencí. Třeba pár kousků sušeného ananasu nebo manga, tedy tropického ovoce, které nápoji dodá jedinečnou, lehce exotickou chuť.
Dalším zajímavým přídavkem mohou být datle. Díky sladkosti ovoce ze severní Afriky nemusíme kompot sladit nezdravým cukrem.
Pokud rádi experimentujete, obohaťte nápoj o vanilkový lusk, který mu dodá jemnou a jedinečnou chuť. Stonek citronové trávy dodá kompotu citrusovější charakter.